Geolog Tihomir Marjanac: I nas ce zatresti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U zadnjih tjedan dana više je potresa zadesilo susjedne nam države, Italiju, Bugarsku i Grcku. Prije nešto više od tjedan dana umjereno jak potres zatresao je i podrucje Makarske, podsjetivši nas da ni Hrvatska nije poštedena ove nepredvidive prirodne sile.

Iako se u našoj zemlji odavno nije dogodio jaci potres od onoga koji je 1996. zatresao Ston, strucnjaci isticu da je upravo ta cinjenica zabrinjavajuca, a ne utješna.

- Ovo se podrucje cesto treslo 60-ih godinaprošlog stoljeca, zatim je uslijedio mirniji period, no vec više od deset godina globalna seizmicka aktivnost je naocigled pojacana, što se osjeti i kod nas. Seizmicki najaktivnija podrucja su obala južno od Zadra, posebice Dubrovnik i Ston, zatim sjeverozapadni dio Hrvatske, to jest šire zagrebacko podrucje, i okolica Rijeke, tocnije potez od Senja do Rijeke, kaže Tihomir Marjanac, profesor na Geološkom odsjeku Prirodoslovno-matematickog fakulteta Sveucilišta u Zagrebu i jedan od najeminentnijih hrvatskih strucnjaka za vulkane, potrese, pomicanje kontinenata i katastrofe uopce.

Iako na geološkim kartama seizmoloških službi postoje "mirna" podrucja, bez potencijalnih opasnosti od direktnih potresa, poput primjerice Istre, cijela Zemljina površina zapravo izgleda kao da je netko slijepio razbijene komade vaze.

Marjanac i drugi strucnjaci pesimisticni su u procjenama štete koja bi nastala kada bi Dubrovnik, Rijeku ili Zagreb pogodio snažniji potres poput onih koji su se vec dogodili u prošlosti, što zbog velike koncentracije stanovnika, što zbog nacina gradnje koja ne mari previše za ovakve rizike.

Za razliku od nekih drugih zemalja koje itekako racunaju na ovu potencijalnu opasnost, u Hrvatskoj se uopce nekoristi elasticni beton, cak ni na nadvožnjacima i mostovima, iako je odavno dokazano da armirani beton lako puca kao staklena caša.

Znamo li mi uopce što ciniti za vrijeme potresa, kako se zaštititi, gdje nam je najbliži evakuacijski centar? Kako uopce napustiti zgradu i koliko se udaljiti od nje da bismo bili na sigurnom? Marjanac istice da se treba skloniti od svih teških predmeta koji bi nas mogli ozlijediti, stati pod okvir vrata ili smireno napustiti kucu ili stan, uvijek po stepenicama, i udaljiti se za dvije visine kuce.

- Dok kod nas netko ponovo ne shvati važnost obuke o postupanju u izvanrednim situacijama, nemojte cekati, procitajte na internetu kako se ponašati za vrijeme potresa i naucite kroz igru tome svoju djecu. Nije bitno tko ce ih nauciti, bitno je da prežive, jer je neminovno da ce nas jaci potres pogoditi, a najgore je što ne znamo kad, porucio je Marjanac.


Prirodni predznaci potresa

- Postoji nekoliko prirodnih fenomena koji prethode potresu i u koje se možemo pouzdati, a jedan od njih je horizontalna duga koja se pojavljuje na oblacima ili na nebu bez ikakvog ocitog razloga, cak i usred vedrog neba. Ako to ugledate, budite sigurni da dolazi potres, kaže Marjanac. (P. SOFTIC MEHMEDOVIC)

CIJELI TEKST U NEDJELJNOM PRILOGU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter