Gentiloni o tragediji kod Libije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brodolom kod Libije s 400 somalskih žrtava, službeno još nepotvrđen, upozorava da Europa ne treba graditi zidove već povećati napore da pomogne Africi, rekao je u ponedjeljak u Luxembourgu talijanski šef diplomacije i pozvao kolege da razmotre prijedlog Rima za rješenje migrantske krize.

"Za nas je to dodatni poticaj da kažemo da Europa ne treba podizati zidove već povećati napore u smjeru Afrike", naglasio je ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni, prenijela je talijanska agencija Ansa.

"Danas će  početi razgovarati o migracijskom 'kompaktu' koji je Italija predložila Europskoj uniji", rekao je.

Srž je prijedloga maksimalno povećati napore i ulaganja u afričke države te uključiti afričke zemlje u aktivnost koja će smanjiti priljev migranta i uvesti veću kontrolu krijumčara ljudima, rekao je Gentiloni.

Također u svjetlu vijesti o tragediji, sa sastanka ministara vanjskih poslova treba biti odaslan snažniji angažman prema rješavanju migracijske krize, smatra talijanski ministar.

Pitanje migranata jedna je od glavnih  tema o kojoj razgovaraju ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije, a rješenje treba tražiti u suradnji sa zemljama iz kojih migranti dolaze, izjavila je nešto ranije u ponedjeljak visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

"Europska unija je do sada puno učinila u rješavanju migrantske krize, ali ostalo je još dosta posla", rekla je Mogherini prije početka ministarskog sastanka, na kojem Hrvatsku predstavlja ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Nova tragedija 400 somalskih dražvljana, koja još nije službeno potvrđena, dogodila se godinu dana od brodoloma u kojem je poginulo 800 ljudi. Mogherini je na početku sastanka podsjetila na tužnu godišnjicu tog tragičnog događaja prije točno godinu u Sredozemnom moru. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter