Genovska ciklona još jednom prijeti Istri

(M. DAMJAN)
(M. DAMJAN)

Jedan od visinskih centara Genovske ciklone, koja u petak ponovno "napada" Istru, nalazit će se trideset kilometara od rovinjske obale, no jaka grmljavinska kiša pogodit će cijelu Istru, najviše područje Buja, Umaga i Novigrada.

- Pogoršanje vremena očekujemo već u petak ujutro, a najviše oborina navečer, u noći s petka na subotu, kaže Petar Radovan, meteorolog amater i član udruge IstraMet. Na sjeverozapadu se očekuje između 20 i 40 mm kiše, lokalno i više od 50 mm, slično i u unutrašnjosti poluotoka, dok bi jug trebao dobiti 20-ak mm, stoji na njihovom portalu.

U subotu i nedjelju doći će do smirenja i bit će dosta sunca, no budući da će se ciklona zadržati u blizini Jadrana, kiši nije kraj.

- Sljedećih sedam dana očekuje nas dosta promjenjivo vrijeme, u ponedjeljak i noć na utorak vjerojatno nam slijedi kiša, u srijedu bi po prognozama uslijedilo lijepo vrijeme, a sve iza toga teško je predvidjeti, no globalne prognoze pokazuju prosječne temperature za ovo doba godine i definitivno nas očekuje klimatološka jesen, smatra Goran Kovačević, jedan od osnivača udruge IstraMet.

Iako ovo nevrijeme vjerojatno neće biti tako žestoko kao prethodno, na moru su mogući snažni neverini stoga se svim putnicima i ribarima preporučuje odustajanje od duljih boravka izvan kopna, dok se na kopnu valja zaštititi od potencijalnih udara groma i tuče.

S obzirom da je nevrijeme prošle nedjelje na javnoj i privatnoj imovini Umažana napravilo štetu od čak 30 milijuna kuna, svi su pogledi uprti u nebo. Poljoprivrednici kažu da otvorena polja mogu braniti samo tako da mole Boga da se ne ponovi vjetar orkanskih udara s pijavicama i tučom, a iz Grada Umaga poručuju da se danima pripremaju pa čišćenje ulica i cesta nije ni stalo od nedjelje navečer. Sve komunalne službe u stanju su pripravnosti, a pritom se posebna pozornost posvećuje čišćenju sustava oborinske odvodnje.

Grad Umag je, temeljem proglašenja elementarne nepogode zbog nedjeljnog olujnog nevremena, počeo primati prijave za štete i činit će to do 7. rujna. (M. DAMJAN i T. KOCIJANČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter