Genijalni matematicar odbio milijun dolara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznat i kao najpametniji Rus na svijetu, doktor Grigori Y. Perelman odbio je milijun dolara nagrade koju mu je americki Matematicki institut Clay htio dati za rješenje Poincareove pretpostavke.

Cetrdesetcetverogodišnji doktor Grigori Y. Perelman, koji živi u starom stanu u Petrogradu, prije cetiri godine stavio je rješenje za Poincareoveu pretpostavku na internet, no nikad nije primio Fieldsovu medalju od Medunarodnog matematickog saveza u Madridu. Još tada je izjavio da nije zainteresiran za novac i slavu.

"Nisam ja nikakav heroj matematike. Cak nisam ni uspješan i zato ne želim biti u centru pažnje", rekao je tada doktor Perelman.

Nikome nije jasno zašto je doktor odbio novcanu nagradu s obzirom na komentare susjeda u kakvom stanu živi. Vera Petrovna, koja je jednom bila kod njega, nije mogla vjerovati svojim ocima: u stanu je imao samo stol i krevet s prljavim madracem koji su ostavili bivši stanari. U šali je dodala da se pokušavaju riješiti žohara, no svaki se put sakriju kod genijalnog matematicara.

Poincareova pretpostavka bila je preko sto godina "stara" kad ju je Perelman riješio i mogla bi znacajno pomoci daljnjem napretku znanosti.


Podijeli: Facebook Twiter