Genij boje Ottavio Missoni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba Otavija Missonija naziva "Genij boje" otvorena je u petak navecer u staroj tiskari Muzeja suvremene umjetnosti Istre. O autoru i izložbi govorili su ravnateljica MSUI-aj Gorka Ostojic Cvajner, ravnatelj Obalnih galerija Piran Toni Biloslav, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul i generalni konzul Republike Italije Renato Cianfarani.

Višeslojna izložba predstavlja cjeloviti opus ovog svjetski uglednog i poznatog modnog maga rodenog u Dubrovniku, a njegov rad i život prezentirani su dokumentarnom fotografijom, videom, grafickim listovima, originalnim tkaninama i modnim predmetima. Postav izložbe potpisuju autorov sin Luca Missoni i Mario Steffé.

Izložbu „Genij boje" prati opsežan katalog s tekstovima Mariuccie Casadio koja govori o Missoniju kao majstoru boje, Enzo Di Martino valorizira vrijednost boje modnog kreatora, dok o njemu kao vrhunskom sportašu piše Oscar Eleni, a Enrico Giustacchini analizira odnos njegovih modnih kreacija i grafike.

Svecanost otvaranja izložbe popratio je modni performans u izvedbi Patrika Lazica, Filipa Lugarica, Paole Lugaric i Tea Frgacica, pod mentorstvom Andree Gotovine. Izložba je prije gostovanja u Muzeju suvremene umjetnosti Istre bila predstavljena u Mariboru, ovogodišnjoj prijestolnici kulture te u Kopru i u Piranu. Nakon Pule seli u autorov rodni grad Dubrovnik.

Izložba u Muzeju suvremene umjetnosti Istre realizirana je u suradnji s Obalnim galerijama iz Pirana i Fondacijom Ottavio i Rosita Missoni, a u organizaciji Talijanske unije te ostaje otvorena do 22. srpnja, svakoga dana osim ponedjeljka od 10 do 14 te od 18 do 21 sat. (B. VINCEK; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter