Geni skrivaju tajnu odgovora na placebo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Geni skrivaju tajnu odgovora na pitanje zašto neke osobe reagiraju poboljšanjem zdravstvenog stanja na liječenje placebom odnosno lažno aktivnim lijekom a neke ne, utvrdili su američki znanstvenici.

Prema istraživanju objavljenom u medicinskom časopisu PLos ONE koje je obuhvatilo 104 pacijenta sa sindromom iritabilnih crijeva, kod bolesnika s određenom verzijom gena COMT zabilježeno je poboljšanje zdravstvenog stanja nakon placebo akupunkture u kojoj igle nisu prolazile kroz kožu.

Voditeljica istraživanja Kathryn Hall s medicinskog centra Beth Israel kaže da je gen COMT, koji igra ulogu u razgradnji neurotransmitera dopamina, odabran jer su već postojali dokazi da dopamin pridonosi pozitivnom odgovoru na placebo, prenosi BBC.

Profesor Edzard Ernst s medicinskog fakulteta sveučilišta u Exeteru kaže da treba biti oprezan prema tim rezultatima jer se radi o istraživanju na malom broju bolesnika koji pate samo od jedne bolesti te o jednom genu, ali da su rezultati svejedno fascinantni.

To bi moglo riješiti staru zagonetku zašto su neke osobe podložne placebo učinku, a neke nisu, te bi stoga moglo imati važni učinak na kliničku praksu, kaže Ernst. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter