Genezi poništen zakup Purisa, nova odluka za 2 tjedna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon rasprave na Trgovačkom sudu u Rijeci i danas održane Skupštine Purisa poništena je ranija odluka Odbora vjerovnika kojom se Puris davao u zakup tvrtki Geneza. Tvrtka Valipile iz Sesvetskog Kraljevca žalila se početkom svibnja Trgovačkom sudu u Rijeci na odluku Odbora vjerovnika Purisa d.d. u stečaju da se tvrtka preda u jednogodišnji zakup zagrebačkoj tvrtki Geneza.

Nakon ove odluke skupštine Valipile izražava nadu da će, nakon provedenog najavljenog postupka prikupljanja ponuda dobiti proizvodnu cjelinu Purisa u zakup. Oni će svoju ponudu poslati u skladu s dogovorenim rokom, do kraja tjedna, nadajući se pozitivnom ishodu na Odboru vjerovnika, koji se sastaje 15. srpnja. Odlukom skupštine Purisa, kažu u Valipiletu, potvrđeni su raniji stavovi njihove tvrtke kako je odluka krnjeg Odbora vjerovnika, bez sudjelovanja razlučnog vjerovnika, koji se krajem travnja odlučio za ponudu tvrtke Geneza, bila nelegitimna i štetna za Puris.

Početkom svibnja 2014. Odbor vjerovnika prihvatio je ponudu tvrtke Geneza za ulazak u Puris. Tada su Predstavnici vjerovnika - ministarstva financija, malih vjerovnika, radnika i lokalne samouprave podržali Genezu koja je najavljivala pokrenuti proizvodnju, zaposliti potreban broj radnika i u prodaju u narednom razdoblju uložiti vlastiti kapital, znanja i iskustva s ciljem očuvanja djelatnosti uz očuvanje brenda Puris.

- Zadovoljni smo današnjom odlukom skupštine Purisa, naročito poništenjem ranije odluke Odbora vjerovnika kojom se Puris davao u zakup Genezi, jer je time napravljen prvi korak u revitalizaciji i restrukturiranju Purisa. Budući da je velik dio Purisovog proizvodnog pogona bio korišten upravo za obradu mesa za našu tvrtku, kroz poslovnu suradnju i model zakupa, nadamo se da ćemo moći, zajedno s Purisom, nastaviti raditi na poboljšanju, optimizaciji i boljem korištenju Purisovog proizvodnog pogona. Svakako ćemo poslati svoju ponudu u sklopu novog prikupljanja ponuda kojim se traži najbolji ponuđač za dobivanje Purisa u zakup na sljedećih godinu dana i vjerujemo da ćemo to biti upravo mi", izjavio je Andrej Alilović, izvršni direktor tvrtke Valipile.

Tijekom proteklog razdoblja u kojem je Puris većinom radio na proizvodnji mesa za Valipile, ova je tvrtka više od 500 tisuća kuna uložila u modernizaciju Purisovog pogona, a upravo je prošlog tjedna Valipile ustupilo Purisu proizvodnu traku za pakiranje, etiketiranje i vaganje mesa vrijednu više od 300 tisuća kuna.

Također, naručeni su dijelovi za Purisove strojeve koji su bili u kvaru i izvan pogona, te je baš nedavno pokrenuta proizvodnja u još jednoj, sedmoj farmi, odakle će meso odlaziti na obradu u Puris. Do sada u svega nekoliko mjeseci tvrtka Valipile povećala je proizvodnju utovljenih brojlera na 80 tisuća tjedno, što je povećanje od 56 posto, a uz predviđeni nastavak suradnje s Purisom u 2015. godini mogla bi se doseći razina prihoda od oko 200 milijuna kuna godišnje, poručuju iz Valipileta.

Odluka Skupštine rezultat ojačane ponude od strane Geneze, koja uključuje i sudjelovanje novog partnera, tvrtke Fanon d.o.o. iz Petrijanca, doznajemo od Nataše Cesarec Salopek iz Geneze. Njihova ponuda nudi nastavak poslovanja pod brandom Puris, zapošljavanje 120 radnika, uspostavljanje suradnje s malim poduzetnicima i prijevoznicima s područja grada Pazina i općina Pazinštine.

Naravno tu je i interes za zakup poslovne cjeline, uz mogućnost kupnje kada se steknu uvjeti,  pokretanje vlastite proizvodnje peradi, dobava stočne hrane i genetskog materijala uz razvoj i unapređenje proizvoda za plasman na tržište srednje Europe. "Važno je istaći i prednosti za vjerovnike društva Puris d.d. u stečaju, jer zakupom Geneze svi značajni troškovi prelaze na zakupca, što će omogućiti stabilan nastavak stečajnog postupka i očuvanje vrijednosti Purisa", kaže Cesarec Salopek.

Dario Lukšić, sindikalni povjerenik u Purisu smatra kako je odluka Skupštine Purisa korektna. Ovako su, dodaje, oba ponuđača dobila mogućnost dopune svojih ponuda o kojima će za dva tjedna raspravljati Odbor vjerovnika. Tada se očekuje i definitivna odluka, a hoće li to biti dobro ili loše pokazat će vrijeme, zaključuje Lukšić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter