Geneza planira ulazak i u posrnuli Puris

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U sjeni predstečajnih događanja u istarskoj tvornici ribljih konzervi Mirna iz Rovinja, čiji krizni menadžment vodi tvrtka Geneza iz Pleternice, kotrlja se sudbina nekadašnjeg pazinskog prehrambenog kombinata Purisa koji je u stečaju od rujna 2012. godine, dakle, uskoro će se navršiti 18 mjeseci stečajnog postupka.

- Jedino pismo namjere koje je nakon godine i pol službeno stiglo u Puris stečajnom upravitelju je ono tvrtke Geneza u kojem je izražena želja za pokretanjem proizvodnje unajmljivanjem farmi Purisa, kaže nam Dario Lukšić, sindikalni povjerenik u Purisu pri Sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi.

- Političari su obećavali pomoć u pronalasku strateškog ulagača, spominjala se Vindija, ali pitanje je koliko je bilo stvarne volje da se pomogne, kaže Lukšić koji jedini realni spas ove pazinske mesne industrije, koja trenutno tavori s uslugom klanja peradi za zagrebačku tvrtku Valipile te preradom uvoznog (mađarskog) mesa, vidi u pokretanju proizvodnje koju nudi tvrtka Geneza. Trenutno u Purisu radi oko 160 zaposlenika u neizvjesnim okolnostima.

- Svakoj opciji u cilju očuvanja Purisa i radnih mjesta, bez obzira na to čiji kapital stoji iza, koja ima hrabrosti pokrenuti proizvodnju kapa dolje, jer mi druge opcije nemamo, stoga nas je situacija oko stečaja Mirne zabrinula, kaže Lukšić kojeg smo pitali što kaže na optužbe da Geneza želi preseliti proizvodnju ribljih konzervi u Sveti Petar u Šumi.

- To su gluposti, samo bi im stvaralo dodatni trošak zbog prijevoza, kaže Lukšić te dodaje da Genezi u tom smislu može biti zanimljiv pročistač otpadnih voda.

- Geneza je tvrtka koja se bavi kriznim menadžmentom. Puris je u stečaju, a naš cilj je nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mjesta. Stečajnom upravitelju i odboru vjerovnika uputili smo pismo namjere u kojem izražavamo želju za unajmljivanjem Purisovih proizvodnih hala da bismo nastavili proizvodnju i očuvali radna mjesta. U tijeku smo dubinskog snimanja zatečenog stanja nakon čega ćemo moći dati konkretnu ponudu, sve prije toga bilo bi neozbiljno, jer naša ponuda ovisi o rezultatima tog snimanja, kaže Valentina Ljubešić iz Geneze. (A. DAGOSTIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter