Generalni konzul Paolo Palminteri posjetio Poreč

Paolo Palminteri i Nadia Štifanić Dobrilović
Paolo Palminteri i Nadia Štifanić Dobrilović

Paolo Palminteri, generalni konzul Italije u Rijeci, koji je na tu funkciju došao u kolovozu ove godine, posjetio je Poreč, a tom je prigodom upriličen prijem kod zamjenice gradonačelnika Poreča Nadije Štifanić Dobrilović.

Uvaženom gostu zamjenica gradonačelnika je zahvalila na dolasku, rekavši da dobra suradnja s konzulatom nerijetko predstavlja svojevrstan most između Grada i Talijanske unije.

Također, konzulu je predstavila Poreč i Poreštinu kroz gospodarski i kulturni aspekt, a razgovarali su i o aktivnostima Talijana u ovoj multikulturalnoj i tolerantnoj sredini. Štifanić Dobrilović je pohvalila angažman zajednica Talijana, koje kroz svoje aktivnosti uvelike rade na očuvanju talijanskog identiteta, a u manjim sredinama predstavljaju i središte društvenog i kulturnog života.

Palminteri je izrazio veliko zadovoljstvo što je posjetio Poreč prvi put te je pohvalio dosadašnje odnose Poreča s talijanskim konzulatom. U svom mandatu novi će se konzul posvetiti unaprjeđenju života mladih. "Potrebno je otvoriti zajednice te ih povezati sa školama na talijanskom jeziku jer to garantira opstanak talijanske kulture i jezika, a članovima manjine približava talijansku kulturu. Kvaliteta nastavnog programa mora rasti, a s druge strane, škole moraju ponuditi široki spektar dodatnih aktivnosti na koje bi se obitelji mogle orijentirati, poput bratimljenja s ostalim talijanskim školama i ostvarenje razmjene iskustava", naglasio je Palminteri.

Pohvalio je povećani upis Porečana u institucije u kojima se obrazovanje provodi na talijanskom jeziku.

Nakon susreta, generalni konzul je obišao Eufrazijevu baziliku i posjetio mališane Talijanske osnovne škole "Bernardo Parentin", nakon čega se susreo s predstavnicima talijanske manjine u Zajednici Talijana u Poreču. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter