Generalni konzul Italije u službenom posjetu Vodnjanu

Klaudio Vitasović Paolu Palminteriju uručuje reprint Vodnjanskog statuta iz 1492. godine (D. MEMEDOVIĆ)
Klaudio Vitasović Paolu Palminteriju uručuje reprint Vodnjanskog statuta iz 1492. godine (D. MEMEDOVIĆ)

- Zahvalan sam što ste me pozvali u svoj lijepi grad i što toliku pažnju lokalna samouprava poklanja talijanskoj manjini i kulturi na svom području, poručio je danas generalni konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri za prvog službenog posjeta gradu Vodnjanu. U komunalnoj palači dočekali su ga gradonačelnik Klaudio Vitasović, dogradonačelnica Rosanna Biasiol Babić i predsjednik Gradskog vijeća Corrado Ghiraldo, čelnici Zajednice Talijana Galižane Diriana Delcaro i Pietro Demori te Zajednice Talijana Vodnjana Livio Belci i Sandro Manzin.

Palminteri je u još jedan obilazak juga Istre stigao u pratnji pomoćnice Ileane Jančić.

- Nisam prvi put u Vodnjanu, već sam ovdje bio na promociji jedne knjige, ali ovo je prvi službeni posjet ovom gradu. Drago mi je kada vidim da posjećujete veliku pažnju talijanskoj komponenti na svom području, ali i da je tako u cijeloj Istri pa je u tom smislu vaša županija najviše napredovala, rekao je Palminteri, pun hvale za Vodnjan kao kulturno-povijesni biser, a naveo je da su mu pri dolasku pažnju zaokupili i ugodno ga iznenadili oslikani zidovi kuća u sklopu manifestacije Boombarstick.

- Počašćeni smo vašim posjetom posebno zbog naših zajednica Talijana, manjine, tradicije i običaja. Nedavno je obnovljeno sjedište ZT-a u Galižani, nekoliko godina prije uređeno je i u Vodnjanu. Raduje nas i činjenica da ostvarujemo dobru suradnju s Italijom, posebno s regijom Veneto, koja je puno uložila u obnovu palača iz doba venecijanske uprave u ovim krajevima, rekao je Vitasović. Pobliže ga je upoznao s nizom zanimljivosti ovog kraja, ali i naglasio da napori Grada nisu usmjereni samo na prošlost, već i na budućnost, pa u dvojezičnoj sredini djeluju škole s nastavom na hrvatskom i talijanskom jeziku.

- Želja nam je i predstaviti vam naše gospodarstvo s ciljem da se intenzivira suradnja naših s talijanskim gospodarstvenicima, zaključio je gradonačelnik i konzulu uručio reprint Vodnjanskog statuta iz 1492. godine.

Delegacija je potom posjetila kušaonicu maslinovog ulja Chiavalon te obišla prošlog ljeta renovirano sjedište Zajednice Talijana u Galižani, a nakon toga generalnog su konzula ugostili i u sjedištu ZT-a u Vodnjanu. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter