Generaliju posao zbog Mekote?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porecka gradska tvrtka Stan odabrala je ponudu Generali osiguranja za police osnovnog osiguranja za 200-tinjak zgrada kojima upravlja, i to za desetogodišnji ciklus. U postupku prikupljanja ponuda Generali je konkurirao najnižom cijenom premije, i to za isti raspon usluga koji je nudio Merkur, cije su police istekle ovog ljeta, pa su prve police s novim osiguravateljem vec zakljucene.

U svemu tome ne bi bilo ništa spornoga da clanica Nadzornog odbora poduzeca Stan nije i Snježana Mekota, inace gradska vijecnica iz redova SDP-a, ali i voditeljica porecke poslovnice Generali osiguranja. Naime, upravo je NO razmatrao ponude osiguravatelja na javni poziv Stana te kao najbolju odabrao onu Generalija.

Iako se, po tvrdnjama prisutnih i nje same, Mekota pritom suzdržala od glasanja i preporuka, a nije bilo nikakve dvojbe o tome da je upravo Generali ponudio najnižu cijenu, ostalo je mjesta za sumnju u cijeli postupak.

Po rijecima direktorice Mirjane Tošic-Slokovic, poduzece je još u ožujku poslalo pozive na adrese desetak osiguravajucih kuca s poslovnicama u Porecu i zatražilo ponude. Stigle su samo cetiri, koje je Nadzorni odbor u svom punom sastavu otvorio na sjednici 13. srpnja.

U zapisniku s te sjednice ne navodi se izrijekom tko je otvorio ponude, vec se konstatira da su ih dostavili Uniqa, Generali, Merkur i Kvarner. Uniqa je svoju dostavila elektronickom poštom, a ostali u zatvorenim kovertama. Zapisnik bilježi i da je NO nakon otvaranja imenovao radnu grupu koja ce saciniti "analizu i tablicu ponudenih cijena premije osiguranja po metru kvadratnom posebnog dijela nekretnina radi usporedbe ponuda".

U tu su grupu izabrani predsjednik NO-a Loris Peršuric te na sjednici takoder prisutna direktorica Tošic-Slokovic. Peršuric je inace gradski vijecnik IDS-a, a u peteroclanom NO-u Stana uz Mekotu još su Dean Pauletic, takoder vijecnik IDS-a, predstavnik HSU-a Umbert Cunjac te Edmond ?ini, obrtnik i clan liste albanske nacionalne manjine.

NO se ponovno sastao sredinom kolovoza, da analizira ponude i odabere najbolju. Usporedivši jedinicne cijene ponudenih premija, preporucio je direktorici da zakljuci police upravo s Generalijem.

- Ponude su stigle u zatvorenim omotnicama i cijelo vrijeme bile kod mene u uredu. Nitko ih nije dirao do sjednice Nadzornog odbora i Mekota nije mogla vidjeti što su ponudili drugi. Osim toga, ponudu Generalija ona uopce nije sastavila. Što se tice ponude upucene elektronickom poštom, došla je samo na moju e-mail adresu i ja je nisam proslijedila nikome. Do sjednice NO-a vidjela sam je samo ja, rekla je direktorica Tošic - Slokovic.

- Da je kojim slucajem rijec o nekretninama u vlasništvu Grada ili gradskom novcu, bila bi to posve druga prica. No ovo su nekretnine u privatnom vlasništvu gradana, a premija se ne placa javnim novcem, vec iz pricuve suvlasnika, dodala je.

U krajnjem slucaju, zgrade cak ne moraju prihvatiti osiguravatelja kojeg im je odabrao upravitelj. Iako Stan u postupcima prikupljanja ponuda može dobiti znatno povoljnije uvjete osiguranja, nema prepreke tome da se neka nekretnina osigura i drugdje, ako njeni suvlasnici tako odluce natpolovicnom vecinom. (Piše Martina DODIC)

OVO JE IZVADAK IZ CLANKA KOJEG MOŽETE U CIJELOSTI PROCITATI U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter