General Markač u Puli posjetio bakove

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Umirovljeni general Mladen Markač danas je posjetio Pulu te u društvu djelatnika istarske specijalne policije i bivših ratnih zapovjednika prošetao centrom grada. Povod dolasku bio je susret s bivšim suborcima.

- Pulu sam zadnji put posjetio prije desetak godina i primjećujem napredak u razvoju grada. Raduje me susret s istarskim kolegama, koji su nesebično dali izniman doprinos u obrani domovine na svim ratom zahvaćenim područjima. Posjetio sam Udrugu specijalne policije BAK te načelnika PU istarske, s kojim sam malo obnovio sjećanja iz ratnih vremena. Policija je bila prva oružana snaga u Domovinskom ratu, kao stožerna snaga, na što smo izrazito ponosni, iz koje se kasnije iznjedrila Hrvatska vojska, izjavio je umirovljeni general.

Na novinarsko pitanje čime se bavi otkad je na slobodi te hoće li se u dogledno vrijeme angažirati u politici, Markač je rekao da ga politika ne zanima, već da radi na iskazivanju istine o Domovinskom ratu kroz arhive.

- Nisam povjesničar, ali sam sudionik povijesnih događaja i imam iskustva u dokumentaciji, stoga sam se rado primio tog posla. Također, sudjelujem u nizu aktivnosti na humanitarnom polju, pomalo i pišem, uglavnom, radno provodim dane, tvrdi.

Predsjednik Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra Mladen Blašković istaknuo je da su iznimno ponosni zbog posjeta svog suborca, zapovjednika i velikog prijatelja te da je za sve ratne veterane i pripadnike specijalne policije susret s generalom velik i značajan trenutak.

Nakon šetnje gradom, Markač je posjetio pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, koji je izjavio da mu je iznimna čast ugostiti velikog generala i sve one koji su pomogli u stvaranju naše države. Istaknuo je da Grad ima odličnu suradnju sa svim ratnim udrugama na području Pule, ali i čitave županije. Markač mu se zahvalio i rekao da je veoma sretan što postoji dijalog između udruga i gradske vlasti te da će takva suradnja biti najbolja osnova za zajedničku izgradnju pozitivne i ponosne Hrvatske, koja je na pragu Europske unije.

Druženje s bivšim bakovima, braniteljima i prijateljima Markač je nastavio u MUP-ovom odmaralištu u Valbandonu.

Velike zasluge u Domovinskom ratu

Mladen Markač u policiji je od 1981. godine. Nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj 1990. sudjelovao je u oformljivanju specijalnih policijskih jedinica. U rujnu 1990. imenovan je pomoćnikom zapovjednika Antiterorističke jedinice Lučko, a početkom 1991. godine za zapovjednika te jedinice. Imao je ključnu ulogu i u vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak" u svibnju 1995. godine. Sudjelovao je u mnogim ratnim operacijama, uključujući i "Oluju". Posebno zahtjevna i teška bila je zadaća njegove jedinice na Velebitu.

Zbog sumnje da su jedinice pod njegovim zapovjedništvom počinile ratne zločine tijekom "Oluje", Haaški sud je protiv njega podigao optužnicu. General se stavio na raspolaganje sudu, koji ga je nepravomoćnom odlukom 15. travnja 2011. proglasio krivim zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu i odredio mu kaznu od 18 godina zatvora.

Žalbeno vijeće razmatralo je prvostupanjsku presudu i 16. studenoga 2012. generali Markač i Gotovina oslobođeni su svih optužbi te pušteni na slobodu. (Krešimir TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter