Generacijski projekt za više od 600 učenika

Giancarlo Moscarda (Z. STRAHINJA)
Giancarlo Moscarda (Z. STRAHINJA)

U punom je zamahu gradilište buduće osnovne škole i sportske dvorane u naselju Finida, najvećem projektu Grada Poreča "teškom" 50,4 milijuna kuna, s PDV-om 63 milijuna kuna. Kako je tijekom današnjeg obilaska gradilišta rekao gradonačelnik Loris Peršurić, škola i dvorana moraju biti spremne za početak nastave u rujnu dogodine. "Dovršetak izgradnje najavljen je za 30. lipnja. Nakon toga ostaje dovoljno vremena za tzv. fine radove, opremanje, vanjsko uređenje, tehnički pregled i ishođenje uporabne dozvole", kazao je Peršurić, uz kojeg je bio voditelj gradilišta Miroslav Kopčinović u ime tvrtke izvoditelja, križevačkog Radnika, koji je nedavno u roku dovršio i gradnju nove područne škole s dvoranom u Žbandaju. Dvije su to trenutno najvažnije kapitalne investicije na području Poreča, vrijedne gotovo 60 milijuna kuna bez PDV-a, za što se Grad zadužio kreditom.

Za idućih 30 godina

- Škola u Finidi je generacijski projekt za Poreč, jer će sva djeca pohađati nastavu u jednoj smjeni, što će obiteljima donijeti bolju kvalitetu života i povećanje društvenog standarda, a potrebe školstva bit će podmirene za idućih 30-ak godina, rekao je Peršurić, pritom opet spomenuvši da Poreč ima pozitivan prirodni prirast.

Gradilište se prostire na čak 41 tisuću četvornih metara a otvoreno je u travnju nakon Uskrsa, kada su radnici najprije krenuli s krčenjem šume. Parcela je to na koju je Grad Poreč dobio pravo građenja od države. Na gradilištu trenutno, prema riječima voditelja Kopčinovića, radi 60-ak njihovih i radnika iz kooperantskih firmi, uz prisustvo brojne teške mehanizacije. Škola i dvorana nalaze se na području dva velika stambena naselja - Čimižina na jugu i Finide na sjeveru. Škola je projektirana u dužini od 135 metara a visoka je oko 11 metara, istaknuto je prigodom obilaska, dok će njena površina biti ukupno 4.700 četvornih metara. Gradonačelnik je naglasio da će sportska dvorana imati oko 2.700 četvornih metara.

- Škola je predviđena za 620 učenika. Imat će 20 učionica, osam za razrednu a 12 za predmetnu nastavu. Bit će ondje i specijalizirani kabineti, čitaonica, učionica za produženi boravak, višenamjenski i prostori za vanjsku namjenu, kuhinja i blagovaonica. Dvorana će biti trodijelna, u glavnom dijelu tri košarkaška terena, šest svlačionica i tri kabineta za nastavnike. Tribine za gledatelje imat će 328 mjesta. Dvorana, koju će koristiti i rekreativci i sportski klubovi, sa školom će biti povezana "toplom" vezom kroz podrum škole, a predviđen je i zaseban ulaz za vanjske korisnike, pojasnio je gradonačelnik. Planirana su i dva parkirališta za automobile i autobuse, ukupnog kapaciteta 190 mjesta, te prilazni putovi i četiri sportska terena. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter