Generacije nam ugljen oprostiti nece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izgradnja treceg bloka termoelektrane na ugljen u Plominu, gotovo pet puta jaceg od onog prvog, za 40-50 godina zapecatila bi sudbinu našega kraja, i to nam nove generacije ne bi oprostile, ustvrdio je Feruccio Bernaz, IDS-ov vijecnik u Svetoj Nedelji, na konferenciji za novinare opcinskog ogranka stranke.

Ne protive se, napomenuo je, novoj elektrani, vec ugljenu kao neprihvatljivom energentu koji bi, po njima, trebalo zamijeniti plinom.

Na istup ih je ponukala nedavna Vladina odluka o ubrzavanju gradnje elektrana. Tada je najavljeno da ce TE Plomin 3 na ugljen biti medu najznacajnijima: trebao bi, naime, nadoknaditi gubitak struje nakon zatvaranja Plomina 1 za pet godina, tako da od 2016. daje 15 posto ukupne elektricne energije proizvedene u Hrvatskoj.

- Razni emisari, poznato je, vec godinama u Istri lobiraju za ugljen. Protiv smo manipulacija, ucjena i kupovine lokalnih lidera lažnim obecanjima i ostalim. Cemu, zašto i za koga bi to Istra bila žrtva i proizvodila energiju ekološki neprihvatljivim energentom?

Plominska jedinica i dvojka zasad proizvode dvostruko više od potreba naše županije, a Slavonija i Dalmacija, ako trebaju struje, neka grade elektrane u svojim dvorištima! Dalmacija je odbacila sve mogucnosti izgradnje one na ugljen, premda ima više lokacija nego Istra, kazao je Bernaz.

Spominjuci nedavni istup stranackog kolege Damira Kajina, koji je porucio da bi gradani Labinštine na referendumu trebali odlucivati o TE Plomin 3, Bernaz je nedopustivim ocijenio da se samo taj saborski zastupnik brine o zdravlju ovdašnjeg stanovništva.

Stoga ce, najavio je, izmedu ostalog, zahtijevati sazivanje izvanredne sjednice IDS-ove Zajednice podružnice Labinštine. Tražit cemo i izjašnjavanje Gradskog vijeca Labina te ostalih vijeca opcina na Labinštini da vidimo koliko vijecnici štite interese svojih biraca. Stranom investitoru ne pada na pamet uložiti velike novce bez suglasnosti lokalnih vlasti, barem su takvi uzusi u Europi, dodao je Bernaz.

Što se pozitivnih ucinaka u zapošljavanju tice, po njemu bi novi blok otvorio najviše 40-50 radnih mjesta. Podsjetio je i da se pri izgradnji plominske dvojke obecavalo njih tisucu u programima tzv. prijateljskog okruženja, no, napomenuo je, nitko nije zaposlen.


Podijeli: Facebook Twiter