Generacije i generacije evocirale uspomene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nastavku zanimljivih umaških kulturno–zabavnih ljetnih priredbi brojni Umageži i gosti grada uživali su u glazbenom spektaklu "I soliti POOH", tribute banda.

Koncert posvećen jednoj od najdugovječnijih talijanskih pop-grupa Pooh organizirala je Ariella Petelin pod pokroviteljstvom Zajednice Talijana iz Umaga "Fulvio Tomizza", Turističke zajednice grada Umaga i Grada Umaga.

Mary Ann

Na talijanskoj glazbenoj sceni Pooh se pojavljuju 1962. godine pod imenom Jaguars. Prilikom snimanja prve singlice 1966. godine dolaze do saznanja da već postoji bend pod tim imenom pa se "prekrštavaju" u Pooh. To je sastav koji je prodao najviše ploča u Italiji, čak 100 milijuna primjeraka! Tijekom pedeset godina kontinuiranog rada i glazbene karijere u bendu su se mijenjali muzičari i glazbeni stilovi, ali ipak su stigmatizirani kao talijanski bend lakih nota i komercijalni bend za djevojke, nakon što su 1969. godine izveli skladbu "Mary Ann". Možda je zato brojna publika i najviše nekadašnjih "ragazzina" došlo u tolikom broju evocirati glazbene uspomene uz pjesme s kojima su odrastale. Kao u pjesmi Pooha, "Amici per sempre“, tribute Pooh bend, odradio je svoj koncert u jednom dahu, iako se ponekad u glasu Rina Lucea, koji je alternativa Poohovom Robiju Facchinettiju osjećao umor od iscrpljujuće vrućine.

Nizali su poznate pjesme od ranih šezdesetih do recentnih vremena, a publika se pridružila u pjevanju "Piccole Katy"“, ili soto voce pjevušenju "Quello che non sai", "Tanta vogli di lei", "Per quelli come noi"...

Osim glazbenog vremeplova mnogi posjetitelji prisjetili su se i ponekih tv-emisija u kojima je Pooh nastupao kao što je bila "Domenica in" s Corradom ili dobrog, starog Sanrema kada je Pooh izveo "Uomini soli" s Dee Dee Bridgewater koja je skladbu izvodila u engleskoj verziji "Angel of the night".

Come saremo

Čuli smo i tribute band Pooh u jedinstvenoj talijanskoj verziji popa kada se njihov stil mogao usporediti s glazbom Pink Floyda i Genesisa, u vrijeme kada je Riccardo Fogli postao član legendarnog benda.

Da glazba živi nakon glazbenika potvrdile su i pjesme "Cantero' per te", "Giulia si sposa", "Come saremo", "Buona fortuna", "Chi fermera' la musica"... Nitko, baš nitko ne može zaustaviti dobru glazbu koja nam život čini vedrijim.

I dok će mnogi u Italiji pamtiti jedan od posljednjih Poohovih koncerta u Padovi održan ispred 150.000 posjetitelja, i ovi izvrsni interpretatori, sljedbenici i ljubitelji Pooha, mogu biti zadovoljni posjećenošću i reakcijama publike na koncertu u Umagu. Poohova popularna skladba, odjavna špica, s kojom su godinama zatvarali svoje koncerte "Ancora tra un anno" možda već sljedeće godine vrati na umašku pozornicu neki dobar tribute band, poput ovog. 

Inače, pravi su Poohovci svoju povijest bogate glazbene karijere prekinuli oficijalno, 30. prosinca koncertom u Bologni u kojoj su i startali s muzičkom karijerom. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter