Gelato antico: Okusi tritisućljetne Pule

Crna čokolada najtraženija
Crna čokolada najtraženija

Što li se to krije iza imena Porta Gemina, Pula Superiorum, Cassari Dulcissimus i sličnih? Prva asocijacija je - povijest, preciznije činjenice vezane uz povijest tritisućljetnoga grada s Arenom u kojem dah minulih stoljeća i dalje živi. Spoj tradicije, povijesti i kulture prisutan je i u gastronomskoj ponudi, a osim vina i ulja, uz koje se nerijetko vežu legende, od sada svoje drevne priče imaju i najtraženije ljetne slastice - sladoledi.

Naime, odnedavno je Puljanka svoju ponudu proširila i na domaće sladolede, koje radi po talijanskoj recepturi, a kojima su nadjenuli antička imena da bi se i putem te slastice prezentirala povijest Pule.

Sladoledi nazvani Gelato antico sada su dostupni na tri gradske lokacije - u prodavaonici Dulcis u Flanatičkoj, u Robnoj kući Pula te u puljankinom supermarketu na Verudi (plavi market). Ti se vrsni sladoledi, kako nam je otkrio izvršni direktor Puljanke Željko Jelenić, pripremaju u moderno opremljenoj kuhinji u prizemlju Robne kuće Pula, gdje se u izrazito visokim higijenskim uvjetima vrijedne djelatnice brinu da cijeli proces protekne u najboljem redu.

Sladoleda ima svakakvih vrsta, stracciatelle, vanilije, čokolade, od smokve, ali i onih od tartufa i maslinovog ulja.

- Željeli smo ponuditi nešto posve novo, napraviti priču koja će povezati bogatu povijest našega grada s turističkom ponudom, a da to ujedno bude nešto dostupno i dopadljivo svima. Ljeto je, visoke su temperature, a svi vole sladoled. Po cijeni od šest kuna nudimo razne vrste sladoleda, a u budućnosti ćemo još više obogatiti tu ponudu. Vidimo da je sada veliko zanimanje. Od specijaliteta imamo sladoled od tartufa i maslinovog ulja, koji još nisam nigdje vidio u ponudi, zatim onaj od sušene smokve, a i dvije vrste sladoleda za dijabetičare, da ne budu i oni zakinuti. Za sada za njih nudimo vaniliju i čokoladu, kazao je Jelenić i istaknuo da se najbolje zasad prodaje sladoled od tamne čokolade, jogurta i smokve.

U prostoru Dulcisa sladoled će se prodavati tijekom cijele godine, a na ostalim lokacijama ovisno o interesu. U budućnosti će raširiti ponudu te nuditi i sladoled za vani, sladoledne torte i druge proizvode. (V. BEGIĆ; snimio M. ANGELINI)

 


Podijeli: Facebook Twiter