Gdje žene upravljaju, firme ne propadaju

Gordana Deranja
Gordana Deranja

Gordana Deranja dugi je niz godina predsjednica Uprave pulske grupe Tehnomont, a 2011. Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika CROMA proglasilo ju je menadžericom godine u kategoriji velikih poduzeća. Predsjednica je HUP CRO industrije te  istarskog ogranka Hrvatske udruge poslovnih žena Krug. S njom smo razgovarali za nedavnog blagdanskog druženja 'kružica' u pulskoj gospodarskoj komori.

U čemu je važnost povezivanja poslovnih žena?

Jako smo ponosne što smo Hrvatsku udrugu poslovnih žena uspjele dovesti u svaku županiju. To je novo iskustvo, obogaćujemo se kroz nove kontakte, nove informacije i uzajamne pomoći. Sve smo brojnije u Istarskoj županiji. Nove članice nam stalno pristupaju. Okupljamo žene iz različitih djelatnosti, od onih koje se bave agroturizmom pa sve do onih iz velikih sustava. Općenito, danas se baviti poduzetništvom teško je ženama i muškarcima s obzirom na recesiju u okruženju i gospodarsku situaciju u našem društvu. No, statistika pokazuje da gdje god je žena na čelu nekog sustava, taj sustav ne ide ni u stečaj ni u likvidaciju. Postotak firmi koje su propale, a na čelu im je bila žena vrlo je malen. Žene odlikuje borben duh, kao i  ekonomsko razmišljanje po kojem trošiš samo ono što imaš te shvaćanje da samo timski rad može donijeti uspjeh, a da sam pojedinac ne može puno učiniti.

Kako ocjenjujete proteklu gospodarsku godinu te kakva su Vaša očekivanja za ovu?

Ja sam veliki optimist jer ako to nisi ne trebaš ni biti na čelu firme ili velikog sustava. U najavi su nove akcije i reforme koje će Vlada poduzeti. Mislim da smo svi licemjerni ako mislimo da nas je ova Vlada dovela tu gdje jesmo. Pa već smo prije bili u recesiji. Firme nisu zatvorene zato što su sad propale. Nakupljalo se to dugi niz godina i sad se neminovno dešava ono što se trebalo desiti puno ranije. Gledamo radnike na ulicama sad kad je sve gotovo, kad tu više nema pomoći. Pokrenuti sustav u situaciji kad radnici nisu dobili plaću šest, sedam mjeseci, mislim da je gotovo nemoguće. Duboko se nadam da će se kroz ovu predstečajnu nagodbu, prema Vladinoj zamisli, moći spasiti određen broj firmi.

Što je, po Vama, trenutačno najveći problem hrvatskog gospodarstva?

Još je uvijek velika nelikvidnost, posla nema, no to nije samo stvar Hrvatske, već i okruženja. Izvoznici su u problemima jer premala smo država i premalo tržište da bi veće firme opstale samo na domaćem tržištu. Ako nema narudžbi izvan Hrvatske onda je problem i u zemlji. Kad bih ja u ovom trenutku imala punu zaposlenost bilo bi mi svejedno što će Vlada učiniti. Zato smo se u Tehnomontu, upravo ne bi li našli posao, okrenuli tržištima Azije, Afrike. Na hrvatskom je tržištu, barem što se tiče brodogradnje, situacija katastrofična.

Koliko je žensko poduzetništvo razvijeno u Istri?

Među najuspješnijim smo regijama po broju žena koje su na funkcijama direktorica, predsjednica uprava, predsjednica nadzornih odbora. Uz zagrebačku regiju, Istra je na samom vrhu. U Istri se najmanje osjeti podjela na muško-žensko i što se tiče plaća i samog položaja žene. I zato upravo kroz ovakve udruge kao što je udruga poslovnih žena Krug osvješćujemo žene još nekih drugih županija, da ih ohrabrimo, da im svojim primjerom pokažemo da smo uspjele te da se i one prihvate jedne takve odluke koja nije ni jednostavna ni laka.

Je li žensko poduzetništvo sputavaju tradicionalni odnosi u obitelji?

Pa ima i toga, ali to ovisi i o razvijenosti same regije. Tamo gdje ima turizma i industrije ima i žena u upravama. Tamo gdje svega toga nema žene su se okrenule manjim obrtima – proizvodnji sira, ruralnom turizmu. I u takvim krajevima žene su sve osvještenije. U ovom je trenutku teško naći posao pa inovativnost žena dolazi do izražaja. Svatko počne raditi ono što mu najviše blisko, a žene to znaju prepoznati i okreću se sebi. To je jako pozitivno. Ta samostalnost dolazi iz pozicije žene u obitelji.

Dugogodišnja ste predsjednica Uprave grupe Tehnomont, poduzeća koje se bavi uglavnom muškom djelatnošću. U čemu je Vaša tajna?

Tajna je u mojoj dobroj ekipi. Dečki su imali u mene povjerenja, izabrali su me, ali je bio uvjet da zajedno radimo, da zajedno donosimo određene odluke koje nisu svaki put jednostavne. Važno je da smo iza svih odluka jedinstveni i da nema prijepora. Onog trenutka kad budem osjetila prijepor, mislim da me više neće zanimati da budem predsjednica uprave. Sve dok traje zajedništvo prisutna je volja i motivacija.

Najstarija pulska gradska vijećnica Marica Vrbanac upravo je na druženju vas kružica poželjela da na čelo Grada Pule konačno dođe žena.

Za mene je to krivi pristup. Samo zato što je osoba žena ne znači da je kvalitetna. Nije bitno je li riječ o muškarcu ili ženi, bitno je JE li određena osoba sposobna te ima li ambiciju i želju da vodi grad. Uostalom, ukoliko postoji takva žena, do sada se već trebala afirmirati i pokazati da bi mogla obnašati takvu funkciju.(Razgovarala Vesna KAPELOTO, snimio Andreas KANCELAR)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter