Gdje su potraživanja 6. maja?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijecnici Grada Umaga na posljednjoj sjednici nisu imali komentara na izvješce revizije o poslovanju komunalnog poduzeca 6. maj za 2008., u kojem je zakljuceno da financijski izvještaji nisu prikazani realno i objektivno.

Revizija je, medu ostalim, utvrdila da je pogrešno iskazana vrijednost neupisanog temeljnog kapitala, u iznosu od 615 tisuca kuna. Za taj je iznos i precijenjena glavnica društva, a u 2004. podcijenjeni prihodi.

Poduzece 6. maj nije ustrojilo evidenciju sustavnog pracenja potraživanja po kupcima pa stoga ne raspolaže podacima prema kojoj pravnoj i fizickoj osobi ima potraživanja, iz kojeg razdoblja datiraju i za koje je iznose nastupila zastara.

Revizija je navela i da se prilikom gradnje uredaja za procišcavanje i glavnog kolektora otpadnih voda u Oprtlju postupilo protivno Zakonu o javnoj nabavi - procijenjena vrijednost radova bila je 800 tisuca kuna, a sklopljen je ugovor s izvodacem u vrijednosti od 3,6 milijuna. Bez primjene propisanih postupaka javne nabave isfinancirani su radovi i oprema za oko milijun kuna.

Rasprave nije bilo ni za izvještaj o obavljenoj reviziji u drugom gradskom poduzecu - Komuneli - u kojem je bilo manjih propusta. Kako je istaknuto na sjednici, zbog pogrešno iskazane vrijednosti ostalih neuobicajenih prihoda od 4,23 milijuna kuna nanesena je nepovratna šteta u visini PDV-a od 930 tisuca kuna, iako je postojala mogucnost i pravo korištenja tog iznosa kao pretporeza.

Iako je to bila obveza, Komunela u svojim poslovnim knjigama nije prikazala izgradnju doma umirovljenika kao imovinu društva. Istaknuto je da je bivši clan Uprave stroga namjenska sredstva iz stambene pricuve koristio za redovno poslovanje društva putem kratkorocnih pozajmica na poslovni racun Komunele.


Podijeli: Facebook Twiter