Gdje ovog ljeta parkirati na Kamenjaku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naplata ulaza na Kamenjak pocinje u subotu, a od ove godine posjetitelji ce biti obvezni parkirati u za to odredenim parkirališnim zonama. Zasad ih je 11, i to u blizini uvala Polje, Pinižule, Portic, Kršine, Debeljak, Mali Portic, Golica, Dražice, Mala Kolombarica (iznad Safari bara), kod Vidikovca (najviša tocka na Kamenjaku) te na pocetku Staze dinosaura. Još jedna zona namjerava se uspostaviti u blizini ulaza na Kamenjak.

Zone je na tom zašticenom podrucju oznacila Javna ustanova Kamenjak, i to prema Prostornom planu podrucja posebnih obilježja Donji Kamenjak i medulinski arhipelag. Isti dokument predvida da na Kamenjak dnevno može uci najviše 1.668 vozila što je, kaže Neven Iveša, ravnatelj JU-a Kamenjak, slucaj u špici sezone od 15. srpnja do 25. kolovoza.

Osim parkirališnih zona, novost su i cijene ulaza. Odlukom Upravnog vijeca KamenjakA, od 28. travnja do 1. srpnja cijena ulaznice za automobil ce biti 25 kuna (lani 20 kuna), a za motor 15 kuna. Od 1. srpnja do 30. kolovoza ulaz autom ce se placati 35 kuna (lani 25), a motorom 20 kuna. Od 1. rujna do kraja tog mjeseca cijene se vracaju na 25 kuna za auto (kao i lani) i 15 kuna za motor.

Novost je da ce mještani medulinske opcine moci kupiti povoljniju godišnju kartu za Kamenjak, odnosno autom ce moci ulaziti na Kamenjak za 150 kuna, a motorom za 100 kuna. Dnevnu kartu placat ce kao i svi ostali. Cijena godišnje karte za posjetitelje koji nemaju prebivalište u medulinskoj opcini bit ce 250 kuna za auto i 150 kuna za motor. Besplatan ulaz imat ce jedino Premanturci i vlasnici parcela na Kamenjaku.

U suradnji s Policijskom postajom oformit ce se tim koji ce s djelatnicima Javne ustanove provoditi ophodnje kako bi se zaštitili posjetitelji i priroda na cijelom podrucju, a takve ce aktivnosti biti najintenzivnije u špici sezone. (T. GRBIC, P. L.)


Podijeli: Facebook Twiter