Gdje je nestalo novinarstvo?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec prva tema, "Je li pravo novinarstvo umrlo?" pobudila je veliku pozornost 3. Weekend Media Festivala, koji je u tri dvorane okupio oko 2.500 sudionika i 400 novinara iz šire regije.

Vec u uvodu je receno da je u osamdesetim godinama prošlog stoljeca novinarsku struku cinila intelektualna elita, željna novih spoznaja, tocnih informacija, razotkrivanja važnih prica, a kvalitete clanaka bilo je njihovo osnovno nacelo.

U meduvremenu novinarstvo se od olovke i pera proširilo na internet, videopriloge, blogove i socijalne mreže. Gdje se tu izgubilo novinarstvo, nastojali su odgovoriti poznati novinari i urednici.

Vecernjakov kolumnist Milan Ivkošic nije se složio s uvodom moderatorice Hloverke Novak Srzic. Nabrojao je desetak primjera uspona i pada novina, koje su obilježile povijesne mijene, od Hrvatskog tjednika, preko VUS-a i Starta, do najnovijih.

Po njemu pravi novinari su uvijek, uza sva ogranicenja, pronalazili nacin da se izraze, pa je Tendžera, iako nije mogao spominjati Tita ili Bakarica, jasno artikulirao svoje stavove.

Za ?urdicu Klancir (Tportal.hr) novinarima je suženo djelovanje zbog poslovnih interesa izdavaca i filtriranje informacija iz politike i državnih institucija.

Mladen Pleše (Jutarnji list) smatra da je padu kvalitete pridonijela i tranzicija medija, u kojoj je stradalo tiskano novinarstvo, koje samo prožvakava stare vijesti objavljene u elektronskim medijima. Po njemu novine bi stoga trebale analiticki propitkivati dogadaje i pojave, a za to su potrebni obrazovani iskusni novinari, kojih je zbog krize sve manje.

Svi su se složili da portali udaraju tempo, u svoj rad ukljucuju i citateljstvo, a u brzini su cesto površni. Ipak, svi smatraju da ce pravo novinarstvo opstati i u ovom otežanim okolnostima.

Dok su govorili sudionici panela razgovor je još bio na akademskoj visini. Kada je progovorila publika ozrace se užarilo, jer su novinari progovorili o konkretnim slucajevima njihovog ogranicavanja.

Nije poštedena ni Hloverka, koja se vješto branila dok joj Ivan Lovrecek s RTL-a  nije "spustio" da je srozala novinarstvo kada je sjela u narucje ministru Šukeru.

Tada su i Hloverki i Ivkošicu "popustile" kocnice rekavši da su RTL i Nova TV srozali televizijsko novinarstvo. Tko zna što bi se još bilo culo, da zbog sljedeceg panela ovaj nije morao biti prekinut. (A. POKRAJAC; snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKNOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter