Gdje je nestala zima?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neobicne vremenske prilike koje prevladavaju još od pocetka godine ne prestaju ni polovicom veljace. Posljednjih dana na citavom poluotoku vremenske prilike nisu iste - zapadna obala Istre bilježi sasvim razlicite vremenske prilike od ostatka poluotoka.

Hladno more i slabi zapadni vjetrovi pogoduju stvaranju magle i niske naoblake koja se danima stvara i prekriva i priobalna podrucja Pule, Rovinja i Poreca. To nije ništa neobicno, slicne se vremenske prilike bilježe svake zime, ove je to ipak nešto cešce. Dolaskom bure situacija ce biti suprotna, ta ce podrucja uživati u ugodnom vremenu, dok ce se drugi boriti s burom i hladnocom.

Do kraja kalendarske zime ostaje nešto više od mjesec dana, a prema podacima koji su dosad zabilježeni prava zima završila je i prije njenog pravog pocetka. Prognoze ne pokazuju da bi uskoro moglo doci do nekog znacajnijeg zahladenja, dani su sve duži, temperature sve više pa bi i ovogodišnju zimu mogli uskoro zaboraviti.

Kako ce na vrijeme iducih dana nešto znacajnije djelovati ciklone niskoga tlaka zraka, sigurno je samo da ce i vrijeme biti nešto promjenjivije, uz nešto više naoblake i mogucnost slabih i kratkotrajnih oborina. Skretanjem vjetrova na južne i istocne smjerove iducih ce dana i magle biti sve manje.



Završava tako još jedna zima koja je na ovim podrucjima prošla bez vecih iznenadenja, bez snijega i bez pretjerano niskih temperatura zraka. Nekoliko hladnijih dana i nekoliko vjetrovitih dana koliko je na ovim podrucjima zabilježeno od pocetka godine svakako nisu ni blizu onoga što se tijekom zime ocekuje. Neke najave koje su nam predvidale polarnu zimu daleko su od toga da su se ostvarile.

Naprotiv, vremenske su prilike takve da je veci dio ovogodišnje zime više nalik na proljece nego na zimu. Posebno treba istaknuti da je godina zapocela uz suho i stabilno vrijeme, nakon duge jesenske kišne sezone, od pocetka godine kiše je bilo vrlo malo i to je svakako vrlo dobra vijest za mnoga podrucja širom Istre.

U posljednjih 40 dana na podrucju Istre palo je tek desetak litara kiše po cetvornom metru, nakon stotina i stotina litara s kraja prošle godine. Posebno su zanimljivi posljednji dani u kojima veci dio zemlje, pa i veci dio poluotoka, ima pravu proljetnu klimu s prohladnim nocima, ali i uz izuzetno ugodne i suncane dane.


Podijeli: Facebook Twiter