Gdje je nestala oporbena koalicija?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon ljetnog utemeljenja u kastavskom restoranu "Kukuriku" oporbena koalicija SDP-a, HNS-a i IDS-a, jedina ozbiljna politicka alternativa aktualnoj vlasti za buduce parlamentarne izbore, sastala se još dva puta - jednom u Šibeniku, drugi put u Zagorju, u Ivancu. No do susreta oporbenih celnika koji se trebao održati 21. studenoga u Labinu - nije došlo.

Zbog predsjednickih izbora susret je odgoden najmanje do završetka prvoga kruga izbora, dakle do sijecnja 2010. Iako je ekonomska kriza dublja nego ikad, a Vlada na dnevnoj bazi doživljava potrese i kadrovske promjene, opozicijska osovina triju najvecih stranaka, kojoj se posredno - preko HNS-a - zapravo pridružio i HSU, ipak se ne sastaje.

U neformalnim razgovorima triju celnika dogovoreno je da se susret odgodi jer tri stranke, kao što je poznato, imaju tri predsjednicka kandidata, i u suženom medijskom prostoru koji svi oni zajedno imaju, smatra se u centralama SDP-a, HNS-a i IDS-a, nedovoljno bi bile popracene dodatne politicke poruke koje bi kastavska oporba slala prema javnosti, a to bi trebale biti prema prijašnjem dogovoru teme vanjske politike i regionalizacije.

- Logicno je da se sada svi posvetimo predsjednickim izborima, nema ništa cudno u odgodi, kaže potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina. U toj stranci, medutim, ima i onih koji misle drukcije: da se opozicija mora što cešce sastajati, a situacija u kojoj SDP traži umjesto donošenja uobicajenog državnog proracuna zapravo samo odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca 2010., trebala bi biti razlog više, smatraju neki, da se oporba sastaje i zajedno djeluje.

- Ako tražimo privremeno financiranje i na neki nacin samim time i odredeno izvanredno stanje državnih financija, što je u taktickom smislu i pretpostavka za eventualne prijevremene izbore, a što nam je glavni zajednicki cilj, onda bismo trebali zajedno i djelovati, i SDP, i HNS, i IDS. I u Saboru, ali i na svim drugim razinama. Nažalost, odluceno je drukcije i vec neko vrijeme nema nacina da se u percepciji biraca stvori dojam da smo mi jedna jedinstvena grupacija, kaže naš sugovornik iz SDP-a.

Jedan od razloga za odgodu susreta kastavske grupe vjerojatno je upravo i u tome što su SDP, HNS i IDS potpuno razlicito reagirali na temu arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, a teme su u Labinu trebale biti upravo vanjskopoliticke. "Imamo dojam laviranja umjesto slaganja u glavnim politickim temama i porukama. Gradani od nas ocekuju slogu i jedinstvo za izlazak iz ekonomske krize, i to im moramo pružiti", kaže naš sugovornik, upozoravajuci na to da je odluka o odgodi sastajanja kastavske grupe donesena izmedu samih stranackih celnika, a bez odluke predsjedništva ili drugih stranackih organa.

- Bilo bi bolje da smo se držali dogovora da bismo javnosti pokazali da zajedno djelujemo, kaže IDS-ov potpredsjednik Damir Kajin. Iako je i sam predsjednicki kandidat, govori da se susret u Labinu mogao održati i bez njega, Vesne Pusic i Ive Josipovica. Predsjednicka kampanja može biti potpuno odvojena od ovih tema, smatra, jer parlamentarni izbori su nešto drugo. Takoder, nije na odmet, misli on, javno ponoviti da ce SDP, HNS i IDS u drugom krugu sigurno podržati zajednickog kandidata.

- Nema promjena u našim odnosima, kastavska grupa ostaje jedinstvena, porucuje šef HNS-a Radimir Cacic, no ne krije da se slaže s tezom da bi ujedinjena opozicija trebala iskoristiti svaku situaciju za zajednicke istupe. "Slažem se, ekonomska kriza je takva da gradani ocekuju da nas vide zajedno, ali ovoga puta HNS nije bio organizator", kaže Cacic. Po njemu, predsjednicki izbori i donošenje državnog budžeta zauzimaju previše medijskog prostora da bi se adekvatno percipirala još jedna politicka akcija oporbe, ali ce stoga svakako inzistirati na tome da se kastavci nadu odmah nakon prvog kruga izbora, pocetkom sijecnja.

Oporbeni je "akcijski plan" pobjeda kandidata lijevog centra na predsjednickim izborima, a onda i pokušaj traženja raspisivanja prijevremenih izbora za Sabor nakon što isteknu dvije godine i jedan dan mandata aktualne vladajuce koalicije, koja ce, cim zastupnici ostvare beneficije i saborske mirovine, postati mnogo labavija nego je danas. Taj trenutak stiže u veljaci, a javnost se može samo pitati je li oporbena koalicija spremna za njega?!


Podijeli: Facebook Twiter