Gdje je ISDF?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski socijaldemokratski forum je ne tako davno imao rejting najjace ili barem najaktivnije oporbene stranke u Istri. Od cestih konferencija za novinare te ucestalih prozivki i kritika na racun vladajuce garniture danas nije ostalo ama baš ništa. Iako još ne razmišljaju o apsolutnom nestanku s politicke scene, cinjenica je da se djelovanje ove stranke odvija samo na papiru.

Na lokalnim izborima 2009. godine zastupnici ISDF-a nisu prošli prag i potpuno su "izbrisani" iz pulskog Gradskog vijeca i iz Županijske skupštine, a neslavno je prošao i stranacki kandidat za istarskog župana Bruno Langer, koji je od šestorice pretendenata na tu poziciju dobio najmanje glasova. Loša karma nakon izbora dovela je i do gašenja Istarskog grozda, u kojem je najaktivniji bio tajnik stranke i županijski vijecnik Damir Radnic.

Premda još nisu i službeno zatražili ispisnice, Langer i Radnic definitivno se više ne smatraju ISDF-ovcima, a obojica svoje stavove vec gotovo godinu dana pokušavaju artikulirati kroz civilni sektor. U lipnju prošle godine sudjelovali su na osnivackoj sjednici Inicijative za drugu Hrvatsku (koja okuplja Ivana Paulettu, Bruna Poropata i druge).

Zašto je stranka "nestala" nakon izbora, pitali smo nekad najžešci ISDF-ov dvojac Langera i Radnica.

- Nažalost, pokazalo se da u Istri ne postoji višestranacje, zbog cega sam razocaran cjelokupnom politickom scenom pa tako u jednu ruku i ISDF-om. Glavni preduvjet za višestranacje su slobodni i nezavisni mediji, koji su danas kontrolirani. Stranka nakon izbora uopce nije djelovala, a ja sam s vremenom svoje djelovanje usmjerio na civilni sektor. ISDF me nikada nije sputavao ili kocio u radu i uvijek sam imao prostora govoriti što god želim. I dalje ne odstupam od svojih stavova da je u Istri na djelu organizirani kriminalni pothvat protiv covjeka i prostora, veli Langer. Dodaje da nema ambicija uskakati u neke druge stranacke dresove, iako su ga, tvrdi, zvali svi osim HDZ-a i "kukuriku pjetlica".

Njegov bivši stranacki kolega Damir Radnic takoder istice da su odnosi u stranci uvijek bili korektni i bez sukoba, no pasivnost ISDF-a rezultirala je i njegovim odlaskom.



- Nebrojeno smo puta upozoravali na nepravilnosti i davali konstruktivne prijedloge, od kojih su neki kasnije i provedeni u djelo. Nikakvih trzavica nije bilo, jednostavno je došlo do zasicenja, veli Radnic. Ni on ne planira krenuti u nove politicke izazove.

Pasivnost stranke komentirao je i prvi covjek ISDF-a Livio Bolkovic, demantirajuci mogucnost gašenja ali složivši se pritom s cinjenicom da su njihove aktivnosti nakon fijaska na izborima doslovce zamrle.

- Langer i Radnic su fajteri i logicno je da im ovakva pasivnost nije odgovarala. Tu su posve u pravu. Na izborima smo doživjeli veliko razocarenje jer biraci ocito nisu prepoznali vrijednosti za koje se zalažemo i za koje smo se godinama borili. Tu su i brojne poslovne obveze, zbog kojih sam u jednu ruku zapostavio ISDF, no uvjeren sam da ce neki novi mladi ljudi iz pulske podružnice stranci vratiti stari sjaj, veli Bolkovic. Pulsku podružnicu vodi Frane Milat.



Bolkovic je da ce se za nekoliko mjeseci održati ISDF-ova redovna skupština, na kojoj se on više ne planira kandidirati za predsjednika stranke, ali ce ostati njen redovan clan.


Podijeli: Facebook Twiter