Gdje je granica istarskog pršuta i terana?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo poljoprivrede i okoliša Republike Slovenije u svom je jučerašnjem odgovoru Glasu Istre prvi put javno iznijelo argumente kojima je Slovenija potkrijepila svoj prigovor protiv istarskog pršuta. Kao glavni argument ističu da se u Sloveniji još uvijek proizvodi pršut pod imenom Istrski pršut.

"Ime Istarski pršut bi ugrozilo ime proizvoda Istrski pršut, kojeg je tvrtka Kras Sežana na hrvatskom tržištu prodavala još od 1996.", navodi slovensko ministarstvo. "Postoje i drugi stručni razlozi... ali se pojedinosti još ne mogu priopćiti", dodaju.

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan rekao je da Slovenija štiti ekonomske interese svojih proizvođača.

No, koparske dnevne novine Primorske novice su reagirale reportažom iz tvrtke Kras Sežana, čije ekonomske interese Židan želi "zaštititi". Ta je tvrtka poznata po zaštićenom kraškom pršutu, ali je niz godina proizvodila istarski i dalmatinski pršut.

No, nakon prigovora iz Njemačke i nakon što je u Hrvatskoj na nacionalnoj razini zaštićen istarski pršut, svoj istarski pršut preimenovali su u "pršut maestral", a dalmatinski u "pršut adria". I dalje ih nesmetano prodaje u Hrvatskoj.

Koparski dnevnik prenosi i izjavu slovenskog stručnjaka za mesne proizvode Stanislava Renčelja: "Shvatili smo da u Šepuljama na Krasu ne može dozrijevati ni istarski ni dalmatinski pršut. Hrvatima nije smetao naš pršut, već samo ime kojim smo ga nazivali".

Renčelj, međutim, dodaje: "Ako bi Kras Sežana svoj pršut proizvodio u Sečovlju, tada bismo se sigurno borili za pravedno priznavanje imena istarski pršut. Ispod Črnog Kala pršut može biti istarski, ali na Krasu ne može. Ovaj slučaj našim susjedima može biti pouka i u vezi terana: u Istri se teran ne može proizvoditi jer tamo nije ni kraška zemlja ni kraška klima, a upravo ta dva čimbenika definiraju to vino." (D. ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNO O OVOJ TEMI ČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter