Gdje je doktor u vrijeme rada ambulante?

(A. BULJUBAŠIĆ/CROPIX)
(A. BULJUBAŠIĆ/CROPIX)

Onkološki bolesnik iz Pule ogorčen je organizacijom rada u bolnici. Kako tvrdi, prošlog ponedjeljka nije mogao ostvariti pregled u zakazano vrijeme kod dr. Bošca.

"Stigao sam na pregled kod onkologa u zakazano vrijeme u 9.45 sati. Ispred mene je bilo još deset pacijenata, a liječnika nije bilo, jer je bio na sastanku kod ravnatelja", kaže nam Mario Putinja i dodaje da ih je tako barem obavijestila medicinska sestra. "Pozlilo mi je i nisam mogao čekati, morao sam otići kući. Da mi nije bilo slabo ostao bih u čekaonici", kaže nadalje Putinja. Medicinska sestra mu je predložila da legne na krevet u sobi kraj čekaonice, ali kaže Putinja, nije mogao ostati, jer mu nije bilo dobro.

- Pitam se je li važniji sastanak s ravnateljem od pacijenata, komentira nadalje. - Poštujem svačije vrijeme. Nikada me nitko nije čekao kada sam radio u gorskoj službi spašavanja i očekujem da drugi poštuju i mene. Da su mi zakazali da dođem u 13 sati, pripremio bih se da dođem u to vrijeme, kaže nam ovaj bolesnik koji je zadnjih dva mjeseca, kako tvrdi, smršavio 20 kilograma.

Upit smo uputili glasnogovorniku pulske bolnice i dobili odgovor s potpisom Opće bolnice. U njemu stoji da izneseni navodi ne odgovaraju činjeničnom stanju.

"Gospodin Putinja je naručen za pregled u 9.45 sati i bio je četvrti pacijent po redu zakazan u toj ambulanti. Istodobno je u Urološkoj poliklinici u susjednoj ambulanti radio drugi urolog. S obzirom da je pacijent izrazio negodovanje što čeka doktora Bošca, ponuđen mu je pregled tog drugog urologa što je odbio, a nedugo zatim nepregledan je napustio urološku ambulantu. Činjenica je da je dr. Božac započeo s radom u Urološkoj ambulanti nešto prije 10 sati i u pacijenta MB završio pregled u 10.14 sati. Zaključno, žao nam je da je gospodin Putigna izašao iz urološke ambulante ogorčen i nepregledan te to svoje raspoloženje želi prenijeti putem medija. No, ustanova mu je, uvažavajući ga kao pacijenta i vodeći računa o prirodi njegove bolesti, osigurala termin pregleda van redovnog radnog vremena ambulante i praktički bez čekanja", stoji u odgovoru.

Mario Putinja pak tvrdi da mu nije ponuđen pregled kod drugog liječnika toga jutra, nego da legne na krevet. Njegova supruga je nazvala kasnije toga dana i zakazali su im pregled za tjedan dana. Ponuđeno im je da dođu toga dana i čekaju, ali to nisu bili u stanju.

- Otišli smo u polikliniku Sunce u srijedu gdje dr. Božac radi, platili 250 kuna i obavili pregled. Ovo mi je bio treći put da čekam na pregled, a liječnika nema. Inače mi nije problem čekati, ali taj put mi nije bilo dobro. Svaka čast liječnicima, ne krivim ih, znam da ni njima nije lako, ali mislim da organizacija rada nije u redu. U vrijeme rada ambulante trebali bi biti tamo, inzistira Putinja, a njegova supruga Milinka dodaje da je najgore što svi pacijenti samo skrušeno čekaju na preglede liječnika. Oni jesu doktori, ali nisu bogovi, tu su radi nas, zaključuje ona. (J. ORLIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter