Gdje je 589 milijuna dolara "jugo" deviza?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon nebrojenih odgađanja i otkazivanja, u ponedjeljak i utorak u Sarajevu održat će se sastanak stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika zemalja nasljednica bivše Jugoslavije, prvi nakon 2009. godine. Na sarajevskom sastanku hrvatsku će delegaciju predvoditi pomoćnica ministrice vanjskih poslova za međunarodno pravo Andrea Metelko Zgombić.

Cilj sastanka je rekapitulacija onoga što je dosad postignuto u sukcesijskom procesu, kao i dogovor o pitanjima o kojima dogovor tek treba biti postignut, poput nastavka raspodjele diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše države, ali i rasvjetljavanje sudbine 589 milijuna dolara s računa osam mješovitih jugoslavenskih banaka u inozemstvu.

Naime, prema ugovoru o sukcesiji iz 2001. godine, zajednička sredstva na stranim računima procijenjena su na čak 645 milijuna dolara, no onda se, i to tek nakon što je nakon desetogodišnjih pregovora u Beču 29. lipnja 2001. godine potpisan ugovor o sukcesiji, otkriveno kako su računi mješovitih banaka pod misterioznim okolnostima uglavnom ispražnjeni. Utvrđeno je da nedostaje čak 589 milijuna dolara, a pretpostavlja se da je taj novac potrošio režim u Beogradu.

To je najviše ozlojedilo upravo Hrvatsku. Naime, upravo su te devize bile jedan od razloga zbog kojih su hrvatski pregovarači pristali da se problem neisplaćene štednje Ljubljanske banke u ugovoru o sukcesiji tretira kao sukcesijski problem, što se ima riješiti pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja u Baselu.

Drugim riječima, u Zagrebu su pretpostavljali da će devizne štediše biti naplaćene upravo tim sredstvima. No kada je, međutim, tadašnji premijer Ivica Račan shvatio da je prevaren, te da tih "jugoslavenskih" deviza više nema, tvrdoglavo je odbijao ratificirati ugovor o sukcesiji, koji je potom, posljednja od svih, ratificirala tek vlada Ive Sanadera 2004. godine. 

I sad bi se visoki predstavnici za sukcesiju u Sarajevu trebali dogovoriti o tome kako riješiti taj problem, a za to je preduvjet vjerodostojno objašnjenje Srbije o tome tko je i kako ispraznio račune bivše SFRJ u inozemstvu. (D. ROMAC/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter