Gdje će raditi istarski inspektori?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon gašenja Državnog inspektorata s prvim danom ove godine, svi njegovi dotadašnji djelatnici raspoređuju se u pet ministarstava. U Puli je u Inspektoratu bilo zaposleno 20-ak djelatnika.

Po odgovoru koji smo dobili za područje Istarske županije, šest inspektora iz dijela Područne jedinice Rijeka, odnosno pulske i porečke ispostave preuzelo je Ministarstvo gospodarstva, pet pulskih inspektora koji se bave područjem rada i zaštite na radu prelazi u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, dok je troje djelatnika koji nadziru ugostiteljstvo i turizam iz pulske ispostave preuzelo Ministarstvo turizma.

Ukupno četiri gospodarska inspektora na području Istarske županije preuzima Ministarstvo poljoprivrede, a preostali djelatnici prelaze u Ministarstvo financija.

Po zakonskim odredbama, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava preuzima nadzor nad područjem rada i zaštite na radu,  Ministarstvo gospodarstva zaduženo je za nadzor nad područjem energetike, rudarstva, opreme pod tlakom i zaštite potrošača, dok Ministarstvo poljoprivrede nadzire područje koje se odnosi na hranu i genetski modificirane organizme.

Ministarstvo financija, nadalje, ima nadzor nad područjem roba i usluga, boravišne pristojbe, nadzor zabrane i sprječavanja neregistrirane djelatnosti i nezakonite trgovine te zaštite intelektualnog vlasništva, kao i nad naplatom proračunskih i drugih prihoda, a Ministarstvo turizma ugostiteljske djelatnosti i pružanje usluga u turizmu.

Također, neovisno o transformaciji Inspektorata, kako navode u Ministarstvu financija, znatan dio nadzornih poslova već obavlja Carinska uprava. (P. LUKEŽ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter