Gdje ce nova Vlada štedjeti, što ce mijenjati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi potez nove Vlade poslije Nove godine bit ce donošenje novoga, bitno drukcijeg državnog proracuna i seta zakona za rasterecenje gospodarstva od parafiskalnih nameta, zbog cega ce ubuduce u Hrvatskoj biti mnogo lakše investirati, rekla je danas Milanka Opacic, koja je na konferenciji za novinare u Karlovcu predstavljena kao buduca potpredsjednica Vlade RH.

Ona je odgovorila na mnoga novinarska pitanja, medu kojima i o tome "postoji li plan da se ukine Karamarkov natjecaj". "Ranko Ostojic je vrlo jasno rekao da ce izmijeniti Zakon o policiji jer naprosto nije moguce proglasiti profesionalcima ljude koji su dvije godine po politickom diktatu pisali kaznene prijave protiv SDP-ovaca", rekla je Opacic i istaknula da u vladi Kukuriku koalicije "nece biti pisanja prijava i progona ljudi po politickoj liniji".

Na pitanje hoce li se povecavati porez na dodanu vrijednost, odgovorila je da to još ne može reci jer tek slijedi revizija stanja po ministarstvima. Po njezinim rijecima, Kukuriku koalicija spremna je preuzeti vlast, ima pripremljene neke modele, ali još nema temeljne parametre. U Velikoj Britaniji, istaknula Opacic, šest mjeseci prije izbora oporbene stranke imaju pravo uci u ministarstva i dobiti sve relevantne informacije pa od prvog dana mogu krenuti s vrlo konkretnim zakonima. Mi sa svim našim mehanizmima u Hrvatskoj niti jednu relevantnu informaciju nismo mogli dobiti pa nam treba da udemo u ministarstva da vidimo stanje, gdje su moguce uštede, dodala je.

Na primjer, znamo da je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi dobilo kredit Svjetske banke za informatizaciju svog sustava, a sredstva su navodno utrošena nenamjenski, rekla je i dodala kako treba vidjeti u kojoj je to fazi jer se, ustvrdila je, samo kroz informatiziran sustav povezan s Poreznom upravom, preko OIB-a, može zavesti red da pomoc dobivaju samo oni koji je i trebaju.

Takoder je rekla kako je ministar regionalnog razvitka Božidar Pankretic od rujna obilazio teren, dijelio novac i ugovarao poslove s jedinicama lokalne samouprave, a ni za jedan ugovor sklopljen od rujna tim jedinicama nije isplacena ni lipa. To znaci da obveze ostaju nama, dodala je Milanka Opacic.

Što je moguce više proracunskog novca ce se preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak staviti na raspolaganje hrvatskim gospodarstvenicima jer sa zaduživanjem po sadašnjim kamatama poslovnih kredita oni ne mogu razvijati svoje poduzetništvo i to ce biti jedna od najvecih promjena u proracunu, kazala je.

Na pitanje o motivima ukidanja dužnosti državnih tajnika Opacic je odgovorila kako je razlog ušteda na smanjenju broja državnih dužnosnika. U ministarstvima je sada od šest do deset državnih tajnika, koji su uglavnom naredivali i imali status državnog dužnosnika, a mi cemo imati jednog zamjenika ministra, a ostalo ce biti pomocnici ili ravnatelji, rekla je. "Tko je s politikom došao, s politikom treba i otici", a državnu upravu treba malo protresti jer je to inertna i uspavana struktura, a mora biti u funkciji svakog gradanina i gospodarstva, rekla je te istaknula da se oni koji profesionalno budu obavljali svoj posao ne moraju bojati za svoje radno mjesto.

Na pitanje hoce li i dalje bolje prosperirati one opcine i gradovi u kojima su na vlasti 'vladajuci', Opacic je odgovorila nijecno te istaknula da je radena ozbiljna studija regionalnog razvoja koja je pokazala da su neke opcine s podrucja posebne državne skrbi taj status vec trebale izgubiti, a druge, koje ga nemaju, trebaju ga imati. Država ce pomagati onima kojima je to potrebno, porucila je.

Na pitanje o rokovima za provedbu najavljivane decentralizacije Opacic je odgovorila da ce u sljedecih godinu dana zbog lokalnih izbora (svibanj 2013.) biti napravljene sve pripreme kako bi oni koji se budu natjecali za celna mjesta lokalne samouprave znali što ce biti njihov posao. Zasad ne misle ukidati ni županije ni opcine, a decentralizacija se odnosi na "spuštanje odredenih poslova, kao i novaca, na lokalnu razinu".

Odgovarajuci na pitanja, rekla je da ce energetika biti dugorocni projekt i da vrlo brzo slijedi objava plana. Kad je rijec o izobrazbi i besplatnom studiranju, rekla je kako ce nastojati da obrazovni sustav bude bliži gospodarstvu i potrebama na tržištu rada te da uspješni budu oslobodeni od placanja školarina.Istaknula je takoder da ce javna nabava ubuduce biti dostupna svakom gradaninu i poreznom obvezniku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter