Gdanjsk: Istrani u navijackoj groznici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Španjolska je najatraktivniji protivnik Hrvatske u skupini na Euru. Aktualni svjetski i europski prvak imao je taj privilegij da sve tri utakmice prvoga kruga odigra u Gdanjsku koji su španjolski navijaci okupirali od prvoga dana Europskog prvenstva.

Hrvatski navijaci morali su seliti, najprije su bili u Poznanju, pa su u subotu poceli pristizati u Gdanjsk. Mnogo je i onih koji su se vracali kucama poslije svake utakmice.

Dugu ulicu i Dugi trg u Starom mjestu, odnosno u starogradskoj jezgri Gdanjska, hrvatski i španjolski navijaci poceli su danas, na dan utakmice, zaposjedati od ranih jutarnjih sati. Folklor je uvijek isti, red pjesme, red piva, red navijanja i tako dok nije stiglo vrijeme polaska na stadion.

U Gdanjsku je danas bio najljepši i najtopliji dan otkad smo došli. Živa u termometru pokazivala je 26 stupnjeva Celzija i da nije bilo laganog "tajfuna", bilo bi neizdrživo. Ne, naravno, kao doma ovih dana, ali opet...

Mi smo na stadion morali ranije, pa se u objektivu našeg fotoreportera uspjela naci tek škvadra s gornje Bujštine, iz Buja, Novigrada i Brtonigle. Luciano, Piero, Edi, Marco, Roberto i Klaudio u Poljskoj su još od 9. lipnja. Najprije su bili u Poznanju gdje su odgledali obje utakmice kockastih, s Ircima i Talijanima, a od subote su u Gdanjsku. Nisu nam znali tocno reci gdje su smješteni, ali sigurni su da je to Gdanjsk. Oni ce svoj boravak u Poljskoj zakljuciti danas, bez obzira na to prošli kockasti u cetvrtfinale ili ne. Takav im je aranžman.

Za Hrvatsku ce navijati i Milenko Vidulin, predsjednik Nogometnog saveza Županije istarske i Miro Dodic, predsjednik Uprave Istarske kreditne banke iz Umaga, koje je naš Mile ulovio na okrjepi.

Navijaca iz Istre bilo je još dosta, no strogi UEFA-in režim nije nam dopustio duži ostanak u središtu Gdanjska, stoga se oni nisu uspjeli naci u našem oku kamere. Možda ako prodemo Španjolce... (N. JANKOVIC; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter