Gazprom povećao cijenu plina za Ukrajinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gazprom je ukinuo popust na cijenu plina koji se prodaje Ukrajini, odobren u prosincu, što povećava cijenu za više od trećinu na 385,5 dolara za 1000 prostornih metara, izjavio je u utorak predsjednik uprave ruskog diva Aleksej Miller.

"U skladu s ugovorom na snazi o isporuci plina, njegova cijena za Ukrajinu utvrdit će se u drugom tromjesečju na 385,5 dolara", kazao je Miller u priopćenju, dodajući da popust odobren u prosincu više nije na snazi.

Dosad je Ukrajina plaćala cijenu od 268,5 dolara za 1000 prostornih metara plina. "Istodobno, cijena transporta ruskog plina kroz područje Ukrajine povećava se počevši od drugog tromjesečja" za 10 posto, dodao je on. "Gazprom će platiti to povećanje tarife za tranzit i u potpunosti ispuniti svoje ugovorne obaveze", rekao je Miller.

Smanjenje za više od 100 dolara na 1000 prostornih metara odobreno je u prosincu pri posjetu Rusiji tadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča, u okviru opsežnog plana pomoći koji je Moskva odobrila Ukrajini kako bi ova izbjegla stečaj. Miller je kazao da dug Ukrajine za već isporučeni plin iznosi 1,7 milijarda dolara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter