Gazprom: Mogući poremećaji u isporuci plina Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski plinski div Gazprom objavio je danas da ne isključuje mogućnost poremećaja u isporukama plina Europi zbog političke situacije u Ukrajini, izvijestili su danas ruski mediji.

"Tinjajuće političke napetosti u Ukrajini koje dodatno pogoršava neprimjerena ekonomska situacija mogle bi prouzročiti poremećaje u isporukama plina Europi", citira novinska agencija Itar-Tass Gazpromove "materijale". Iz Gazproma ujedno poručuju da će uložiti maksimalne napore kako bi smanjili rizike po izvoz.

"Nastavit ćemo ulagati u ostale izvozno orijentirane projekte, poput Južnog toka, i pojačati proizvodnju ukapljenog plina i izvoznih kapaciteta. Povećavamo također naš pristup podzemnim kapaciteetima za skladištenje plina u Europi", dodaje se.

Rusija trenutno isporučuje Ukrajini plin prema dogovoru usprkos tome što Kijev ne podmiruje svoje dugove, ističe financijski direktor Gazproma Andrej Krugljov. U subotu je glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov kazao da bi ruska kompanija mogla otkazati popust na cijene plina Ukrajini zbog duga koji je u međuvremenu dosegnuo 1,5 milijardi dolara. Brojka uključuje dug za prošlogodišnje ali i za aktualne isporuke plina, navode ruski mediji. Rusija je bila spremna odobriti Kijevu 33 posto popusta na cijene plina ali je taj dogovor propao nakon prosvjeda u Ukrajini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter