Osobe koje svakog tjedna popiju najmanje dva zasladena gazirana soka imaju u prosjeku 87 posto veci rizik da obole od raka gušterace, objavili su americki znanstvenici sa sveucilišta u Minnesoti, a prenosi Plivazdravlje.hr.
Kod ispitanika koji su najcešce pili vocne sokove nije uoceno ovakvo povecanje rizika, pokazuju podaci prikupljeni od 60 tisuca osoba u razdoblju od 14 godina. Istraživaci napominju da su ispitanici koji su najviše konzumirali zasladene gazirane sokove najcešce imali i druge nezdrave navike.
Visoka razina šecera u ovakvim napicima može dovesti do povecanja prisutnosti inzulina u organizmu, što pridonosi razvoju stanica raka gušterace. U ranijim istraživanjima veci je rizik obolijevanja od raka gušterace uocen kod osoba koje cešce jedu crveno meso.
Rak gušterace u svijetu odnosi 230 tisuca života godišnje. Zbog kasnog otkrivanja bolesti izgledi za preživljavanje pet godina nakon dijagnoze iznose tek pet posto.