Gazdu traži 70.000 parcela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prodaja i zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države te gradska strategija razvoja poljoprivrede bili su premet rasprave na sjednici Gradskog vijeca Buja.

Diskusija se fokusirala na dugotrajnu i kompliciranu proceduru provodenja natjecaja koja ukljucuje dobivanje suglasnosti Ministarstva poljoprivrede i Županijskog državnog odvjetništva u Puli, koju bi trebalo pojednostaviti (posljednji natjecaji za prodaju i zakup, zapoceti prije približno godinu dana, još uvijek nisu do kraja riješeni), kao i na razmimoilaženje njihovih stavova u pojedinim slucajevima, odnosno problemima s dobivanjem suglasnosti DORH-a na ugovore. Na sjednici su bili predstavnici nadležnog ministarstva, medu kojima ravnatelj Uprave za poljoprivredno zemljište Željko Vincek i županijski procelnik za poljoprivredu Milan Antolovic te lokalni poljoprivrednici.

Neki od prisutnih bili su vrlo kriticni prema DORH-u, a mnogi su željeli postaviti pitanje upravo njegovim predstavnicima, koji su nisu došli na sjednicu. Na prijedlog Željka Vinceka održat ce se sastanak predstavnika Ministarstva, DORH-a i Grada Buja da bi riješili te probleme i ubrzali provodenje natjecaja, a Antolovic je preuzeo obavezu da ga organizira u roku od dvadesetak dana.



Tim bi sastankom trebale biti riješene nedoumice oko 36 ugovora za zakup za koje DORH nije izdao suglasnost (pozitivno ih je riješeno 24), uglavnom zbog neuskladenosti kultura i cetica u katastru i zemljišnim knjigama te zato što su neke cestice u programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem bile namijenjene prodaji. Prema naputku Ministarstva, spomenuto je uskladenje u slucaju zakupa moguce obaviti naknadno.

Prema izvještaju Dragana Cirica, predsjednika bujskog Povjerenstva za prodaju i zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, posljednji je natjecaj ukljucivao 1.600 cestica, a na podrucju Grada Buja ima ih još 70.000 za koje treba naci vlasnike i zakupce. U Bujama, koje su po tom pitanju na samom vrhu medu istarskim opcinama i gradovima, dosad je riješeno dvadesetak posto poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, doznajemo od Cirica.


Podijeli: Facebook Twiter