Gavrani dobro pamte boje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gavrani imaju jako dobro pamcenje i u stanju su sjetiti se boje koju su vidjeli godinu dana ranije, pokazala je japanska studija.

Ptice koje su po boji identificirale poklopce dvaju tipova kutija, jedan se hranom, a drugi ne, sjetile su se odgovarajuce boje 12 mjeseci kasnije, objasnio je Shoei Sugita, profesor zoologije sa Sveucilišta Utsunomiya.

U provedbi pokusa, dvije skupine od po 12 gavrana prvo su upoznate s posudama pokrivenim crvenim i zelenim, ispunjene hranom, te drugim pokrivenim žutim i plavim, cija unutrašnjost je bila prazna.

Ptice su potom podijeljene na nekoliko skupina te im je, puno kasnije, iskušana sposobnost prisjecanja boja povezanih s hranom. Cak i oni koji nisu vidjeli poklopce godinu dana uspješno su položili test.

"Naša studija pokazuje da su gavrani promislili te upotrijebili pamcenje prije nego su djelovali", nastavio je Sugita.

Studiju je djelomicno financirala japanska elektricna tvrtka Chubu Electric Power koja želi odvratiti gavrane da se gnijezde na elektricnim stupovima.

Gavrani prave veliku štetu u brojnim japanskim gradovima, posebice u Tokiju, gdje kopaju po smecu prekrivajuci ulice ostacima hrane.


Podijeli: Facebook Twiter