Gastronomska fešta puna okusa i mirisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vecer novigradske kapešante", prva veca ovogodišnja fešta koja je organizirana u gradskoj lucici u sklopu gourmet festivala GnamGnam Fest Novigrad-Cittanova 2010., bila je vrlo uspješna. Na lijepo uredenom Mandracu, koji je nalikovao na fini restoran na otvorenom, okupio se neocekivano velik broj posjetitelja koji su se zabavljali od predvecerja do ponoci, pa se može reci da je Novigrad u pravom smislu rijeci otvorio turisticku sezonu.

Domaci i stranci pohrlili su po povoljnim cijenama kupiti školjke, koje su na dugackom stolu bile ponudene na sto nacina. Glavne zvijezde bile su skupocjene kapešante, odnosno jakobove kapice, za koje se u ovim krajevima zna reci da su najbolje ako su ulovljene upravo u novigradskom akvatoriju. Posebno za tu prigodu pripremili su ih lokalni ugostitelji i djelatnici ovdašnje hotelijerske kuce Laguna Novigrad koji su se stvarno potrudili.



Atraktivnosti manifestacije doprinijela je priprema kapešanta na licu mjesta, prema pravilima tzv. show cookinga, u režiji nekolicine vrhunskih lokalnih kuharskih šefova. Njihova objašnjenja mogla su se pratiti i na velikom projekcijskom platnu. Usto, sommelier je preporucio vina i maslinova ulja koja su se najbolje mogla sljubiti s ponudenim delicijama.

Posebno valja pohvaliti ribare koji su u nastavku lucice na svojim brodicama nudili jednostavna jela od kapešanta, pa sardele, pedoce, karamale i nezaobilaznu malvaziju. Pokazali su se kao izvrsni domacini, ugostitelji i animatori.

Da fešta bude još bolja doprinijeli su lokalni vinari, maslinari i ostali poljoprivrednici koji su nudili svoje proizvode te Udruga barmena Hrvatske koja je pripremila koktele prigodnih naziva, poput Cittanova blue i Novigrad sunset.


Podijeli: Facebook Twiter