Gastronomija s okusom osam desetljeća duge tradicije

Nastavljaju tradiciju: Nilda, Ivan i Valter Marinac te Majda Tomišić
Nastavljaju tradiciju: Nilda, Ivan i Valter Marinac te Majda Tomišić

Domaća hrana s okusima i mirisima tradicije i prirodnih resursa sjevernoistarskog podneblja pripremljena je u Konobi Most u istoimenom naselju kod Buzeta, uz samu rijeku Mirnu, koja je u četvrtak bila treća postaja druge sezone Istra gourmet toura.

Konoba Most je poput drugih sudionika ove gastromanifestacije ponudila dva menija: u mesnom je pripremila pršut te ovčji sir i sir s tartufima, fuže s bijelim tartufima, teleće pečenje s crnim tartufima i nedevom, dok je vegetarijanski meni uz ovčji sir, sir s tartufima i skutu sadržavao i fritaju sa šparugama, domaću tjesteninu s tartufima, uz domaći kruh u oba menija te kolač od sira i jabuka za desert i točeno vino.

- Budući da je Buzet grad tartufa, odlučili smo napraviti sve menije na bazi tartufa. Počeli smo s pršutom jer je Konoba Most nekad bila najpoznatija upravo po domaćem pršutu, a onda smo nastavili s fužima s tartufima i kombinacijom telećeg pečenja i starinske nedeve koja se nekada radila samo za vele fešte od sira i kruha, rekla je Nilda Marinac.

Konoba Most najstarija je u Buzetu i jedna od najstarijih u Istri. U funkciji je još od 1913. godine. U vlasništvo obitelji Marinac prešla je 1933. godine, a otvorio ju je i ime joj nadjenuo pokojni Ivan Marinac. Gostionicu je 1968. godine preuzeo Ivanov sin Klaudio, poznati ugostitelj i počasni predsjednik Udruženja obrtnika Buzeta. Obiteljsku ugostiteljsku tradiciju danas nastavljaju nove generacije; Klaudiov sin Valter Marinac i njegova supruga Nilda sa sinom Ivanom te Klaudiova kćerka Majda Tomišić.

Konoba Most slavi 80 godina neprekidnog rada u vlasništvu obitelji Marinac te je stoga i ovogodišnji dobitnik Zlatnog grba Grada Buzeta. Spomenimo da ju je u pjesmi "Na Mostu pod Buzetom" opjevao i poznati pjesnik Zvane Črnja, nekada njen česti gost.

U ovosezonskom Istra gourmetu sudjeluje 16 ugostiteljskih objekata, od kojih su dva iz Slovenije. Četvrta postaja, 31. listopada, bit će restoran Plavi u Fažani.

- U Istra gourmet tour uključili su se i ugostitelji iz Slovenije. Mi nismo konkurencija Slovencima niti Talijanima. Po zadnjim anketama turistima koji dolaze u Istru doživljaj je na prvom mjestu, a odmah iza toga je enogastronomija, istaknuo je istarski župan Valter Flego. (napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter