Gastronomadi kuhali za buzetske kuhare

Matija Balent iz zagrebačkog Sheratona kuhao za buzetske kuhare (G. Č. Š.)
Matija Balent iz zagrebačkog Sheratona kuhao za buzetske kuhare (G. Č. Š.)

Žgvacet, šugo s dodatkom kadulje, domaća tjestenina s dodatkom ružmarina, piletina u umaku od timijana, samo su neka od desetak jela koja su Matija Balent, šef kuhinje hotela Sheraton, i Zoran Šimunić, gastroenolog i vrsni poznavatelj vina, pripremili za buzetske kuhare i ugostitelje.

Tradicijska jela spojili su s aromatičnim, začinskim biljem i time u modernijoj varijanti dobili na prepoznatljivosti sjevernoistarskog podneblja jer, kažu, na Buzeštini uspijeva preko dvjesto začinskih i ljekovitih trava.

Cilj je istaknuti specifične motive koji bi gostima mogli biti zanimljiviji i motivirati ih da se odluče upravo za dolazak na buzetsko područje. Završnu gastro radionicu organizirao je Grad Buzet u sklopu projekta Adriatic Health and Vitality Netvork koji se sufinancira iz programa IPA Adriatic, a za sve je sudionike bila besplatna.

Balent i Šimunić, Gastronomadi, članovi udruge koja radi na edukacijama i unapređenju jela i vina, čitavih su pet sati buzetske kuhare poučavali kako podići kvalitetu usluge u ugostiteljskim objektima, prezentirati i koristiti lokalne proizvode u gastronomiji.

U kuhinji hotela Fontana povezali su gastro ponudu s pričom o starim mlinovima uz rijeku Mirnu, brašnu i svemu što ta povijesna činjenica može donijeti u gastronomiji, proizvodnji vlastitog kruha, peciva, tijesta… koji bi mogli biti pripremljeni od domaćeg brašna.

Namjera je istaknuti nešto što buzetsko područje izdvaja u odnosu na ostale gastro ikone Istre. - Na radionici sredinom veljače, odradili smo teoriju, razgovarali općenito o gastronomiji, potencijalima Buzeta i sljubljivanju hrane i vina, a sada smo to htjeli pokazati u praksi. Željeli smo da meni bude temeljen na lokalnim tradicionalnim namirnicama, u jednoj modernijoj varijanti, rekla je viša savjetnica za razvojne projekte Meri Vivoda.

- Sugestija je ugostiteljima da što više koriste lokalne namirnice pa smo u gastro radionici koristili tipične namirnice podneblja i malo modificirali postojeća jela. Pokazali smo im neke tehnike pripreme hrane na drugačiji način, primjerice ombolo i kupus, s time da je ombolo pripremljen paniranjem i pohanjem, izjavio je Gastronomad Zoran Šimunić.

Matija Balent iz Sheratona sugerirao je Buzećanima da poboljšaju miris i okus jela korištenjem svježih začina i mladih maslinovih ulja jer podneblje može okarakterizirati jelovnik i jelo. Začinsko bilje može se jako dobro primijeniti u jelima. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter