Gastro putovanje Dubaijem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hotel Westin u Tokiju ima najbolju slasticarnicu na svijetu, poznati restoran Al Mahara u Dubaiju nije pod vodom, jadranska tuna je najtraženija i najcjenjenija tuna na svijetu... Ovo su samo neki od detalja iz svjetske gastronomije kroz koju nas je proveo osebujni slovenski chef Josef Oseli.

- Nakon 22 godine rada u državnickim rezidencijama, rekao sam, taj dio mog života je gotov, sad želim vidjeti i nauciti što po pitanju gastronomije rade u svijetu, rekao je Oseli koji je uspio uci u najbolje kuhinje svijeta. A što je najekstravagantnije i najluksuznije što se toga tice? Dubai!

U Burju su glavni chefovi kuhinje imali placu do sedam tisuce eura mjesecno, s time da dolaze na posao u devet sati i s njega odlaze u 21 sat. Šef kuhinje, medutim, ne brine samo o kreiranju jela, vec i o rasporedu radnika, kontrolira materijal koji dolazi u kuhinju, drži sve pod kontrolom, a tek onda su mu na redu recepti.

Brifing osoblja je svakog dana u 11 sati i - nema šanse da se na njega ne dode. Operativnost je, dakle, na vrhuncu. Hijerarhija je zakon i ono što nadredeni kaže bez pogovora se i izvršava.

Personal velikim dijelom dolazi iz azijskih zemalja - s Filipina, iz Tajvana, Šri Lanke, Indonezije, Indije... Odatle uglavnom dolaze raditi bez kvalifikacija i pocinju od nule za placu od 100 eura. No, polako uce, napreduju korak po korak i za šest do sedam godina neki dodu do ranga pomocnika.

Dubai je, kaže Oseli, kulinarska meka. No i kuhinjama nema nervoze, svatko zna svoj posao i sve ide "k'o urica".

- Bio je slucaj kada se gost požalio da riba u sashimiju nije bila sasvim svježa. To se izložilo na brifingu drugi dan, i isti je tren jedan dobavljac zamijenjen drugim. Šef je rekao da želi tunu iz Jadrana i vec drugi dan u 15 sati svježa tuna je bila u kuhinji, kaže naš sugovornik.

Zakljucujuci pricu o Dubaiju, slovenski je chef kazao da "ako hoceš uživati u turistickoj ponudi, odi u Dubai, no ako hoceš na godišnji, idi na - Jadran". No, primjecuje da bi hrvatski hoteli morali zaboraviti na uslugu polupansiona koja je, kaže, pravi relikt iz prošlih vremena.


Podijeli: Facebook Twiter