Gastro: Mlado maslinovo ulje

Zelena pašta s mladim maslinovim uljem
Zelena pašta s mladim maslinovim uljem

Prošli mi je vikend kuma Silva donijela bocu njihova mladog maslinovog ulja. Neka mi se nađe, da probam kakve je kvalitete. Nisam dugo čekala, odmah sam ga isprobala sa svježim radičem i kuhanim grahom na salatu. Nisam škrtarila, u zdjelu sam obilato nasula guste zelene tekućine. Još malo domaćeg vinskog octa, soli i papra, i naravno grubo narezane kapule… koji su to gušti bili!

Mnogi će još pričekati s upotrebom novoga, mladog ulja, dok se ne isfiltrira. Neki ga još i neće kupovati jer, vele, onda gube na količini zbog taloga, a cijena mu je ionako već astronomska pa se pazi na svaki mililitar. Griješe. Mlado, još nefiltrirano maslinovo ulje izvrsno je upravo zato što je - mlado i nefiltrirano, a to najbolje znadu u talijanskim regijama Toskani i Siciliji, gdje se na svečanostima u čast mladom ulju priređuju gastromanifestacije. I nema čega nema - od svježeg povrća i voća preko juha i različitih tjestenina i rižota do grila i poslastica. Najdraže su mi skuta i fritaja, sve tako gustozo i kremozo. Evo nekoliko prijedloga. 

Fritaja

Sastojci: jaja, maslinovo ulje, sol, papar

Priprema: Ugrijati tavu, u posudi izmutiti jaja s uljem, posoliti, uliti smjesu na vruću tavu i kuhačom lagano promiješati, kratko peći (paziti da se jako ne zapeče), staviti na tanjur i posuti krupno izmljevenim paprom. 

Fusilli s rajčicom, mozzarellom i mladim uljem

Sastojci: 400 g fusilla, 250 g umaka od rajčice, 2 mozzarelle od 125 g, jedan sušeni origano, ekstra djevičansko mlado maslinovo ulje, sol

Postupak: Skuhajte tjesteninu u dosta kipuće slane vode, neka bude al dente, procijedite i dodajte umak od rajčica pa sve dobro izmiješajte izravno na tavi s tijestom. Posipajte kockicama mozzarelle i origanom, te sve skupa zalijte uljem. Poslužite odmah.

Grilani vrganji

Sastojci: vrganji, mlado maslinovo ulje, krupna sol, papar

Priprema: Lijepe debele fete krupnih vrganja, ili pak cijele vrganje ako su manji, (onim malo većim se odvaja klobuk od stapke) stavite na gril. Ispecite ih s jedne i druge strane, stavite na tanjur i onako vrele posolite krupnom morskom solju te izdašno polijte uljem. Na kraju ih posipajte svježe mljevenim paprom.

Neki kuhari ovlaš namažu vrganje uljem prije nego što ih stave peći na gradele, no većina se znalaca slaže da je taj postupak izlišan. Možete ih staviti i na dobro ugrijanu grill tavu, ali nju je ipak potrebno malo zauljiti da se vrganji ne zalijepe.

Bruschette Alla Calabrese

Sastojci: 10 kriški domaćeg kruha, 150 g nduje, ekstra djevičansko mlado maslinovo ulje

Priprema: Na svaki komad kruha položite nekoliko kriški nduje, dodajte nekoliko kapi ulja. Stavite u vruću pećnicu oko sedam minuta na 200 stupnjeva Celzija i odmah poslužite. Ako želite jači okus, prije nego što stavite narezak, krišku kruha lagano protrljajte češnjakom.

Savjet: Nduja je vrsta mekane salame koja se maže na kruh, poznati je sastojak tradicionalne kuhinje južnog dijela talijanske regije Kalabrije. Umjesto nduje, na kruh možete staviti namaz po vlastitoj želji: pešt, ostatak umaka bolonjez, pancetu, krvavicu ili češnjovku, domaću paštetu od jetrica…

Tri postulata

Rana berba, brza prerada i pravilno skladištenje maslina tri su postulata za dobivanje visokokvalitetnog maslinovog ulja. Ako u tom mehanizmu zakaže samo jedan kotačić, većina njegovih kvaliteta nepovratno je izgubljena. (piše Vesna MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter