Gastro kutak za promociju lokalnih namirnica

(B. P.)
(B. P.)

Novost ovogodišnje izložbe 24. izložbe hrane i pića "Histria", koja se u Domu hrvatskih branitelja u Puli organizira od danas do 13. travnja jest i suradnja organizatora Hrvatska gospodarske komore  Županijske komore Pula s Turističkom zajednicom Grada Pule, u sklopu koje će se u vanjskom izlagačkom dijelu predstaviti istarske gastro manifestacije.

Pjat pašte po 25 kuna

Kako je na jučerašnjoj konferenciji kazala direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj, u gastro kutku će se sa svojim proizvodima i jelima predstaviti šest gastro manifestacija koje se u istarskim mjestima održavaju u pred i posezoni. To su Festival samoniklog istarskog bilja koji će se u Kršanu ove godine održati 22. i 23. travnja, zatim manifestacija Vodnjanska špaleta koja će se na stanciji Buršić održati 17. travnja, a koja će se u sklopu Histrije predstaviti sa svojim suhomesnatim proizvodima. Predstavit će se i 24. međunarodna izložba vina i vinarske opreme "Vinistra" koja će se u Poreču, u sportskoj dvorani Žatika, održati od 12. do 14. svibnja te Istarski festival pašte koji će se Zad Kaštela u Žminju održati 1. i 2. srpnja, a na Histriji će se predstaviti s pjatima pašte po promotivnoj cijeni od 25 kuna. Cilj ove manifestacije, kako je navela predstavnica TZ-a Žminj Lenka Šaina, je popularizirati tradicionalnu istarsku paštu, ali i lokalne proizvođače. Predstavit će se zatim i Festival terana i tartufa koji se inače u Motovunu održava svake godine krajem listopada, a ove će se održati 21. listopada u samoj starogradskoj jezgri. Na Histriji će se predstaviti lokalni vinari i proizvođači tartufa. Na kraju, predstavit će se i Festival sira koji će se ove godine u Kaštelu i na savinčentskoj Placi održati od 29. rujna do 1. listopada.

Turistički doživljaj

Konferenciji je prisustvovao i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je kazao da je Grad Pula izložbu potpomogao davanjem kućica za održavanje gastro manifestacija te istaknuo da u globaliziranom svijetu, kakav je danas, turiste sve više vodi želja za ukupnim doživljajem, a da je dio toga zasigurno i gastro ponuda neke regije. Pohvalio je činjenicu da je izložba Histria usmjerena promociji naših lokalnih kvalitetnih proizvoda koji su jedan od motiva dolazaka u naš grad i županiju jer su turisti želji nečeg izvornog, lokalnog i dobrog.

- Ove manifestacije nisu slučajno stvorene. One su iznjedrene kao rezultat sustavnog rada, kazao je istarski župan Valter Flego te podsjetio kako je Istra već drugi puta proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu, a sada i vinskom regijom godine te kako su se vrhunski kulinarski stručnjaci u Rovinju nedavno složili da je Istra regija s visokokvalitetnim namirnicama te je želja da u budućnosti postane prva "antioksidans" regija zahvaljujući zaista kvalitetnim namirnicama koje povoljno utječu na ljudsko zdravlje.

Otvaranje danas u 11 sati

Svečanost otvorenja 24. Izložbe hrane i pića Histria, koju organizira HGK - Županijska komora Pula u Domu hrvatskih branitelja počinje danas u 11 sati. Izložba traje do 13. travnja, a ovogodišnje izdanje posvećeno je ekološkoj proizvodnji i ponudi. Već tradicionalno, na izložbi su posebno zastupljeni novi proizvodi te proizvodi koji su označeni kao nositelji znakova kvalitete.

Ove godine na izložbi će nastupiti ukupno 72 izlagača od kojih čak 37 proizvođača s ukupno 66 nova proizvoda. Drugog dana izložbe, 12. travnja, na rasporedu će biti stručna predavanja posvećena eko-certificiranju, standardima u ekološkoj poljoprivredi i poticajima za ekološke izlagače. Izložba je 11. i 12. travnja otvorena od 10 do 20, a 13. travnja od 10 do 18 sati. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter