Gasi se VSI Vodovod Butoniga

Akumulacija Butoniga (Danilo MEMEDOVIĆ)
Akumulacija Butoniga (Danilo MEMEDOVIĆ)

Konačno je dogovoren model podjele Vodoopskrbnog sustava Istre - Vodovoda Butoniga na kojeg Istra čeka već godinama. Dvije značajne odluke; o utvrđenju tehničke gotovosti projekta VSI-Vodovoda Butoniga, te o prestanku postojanja trgovačkog društva jednoglasno su donesene na Skupštini VSI-a održanoj proteklog tjedna.

Cjelokupni projekt VSI -Vodovoda Butoniga prva faza dovršen je 2010. godine, a Butoniga od 2013. nema zaposlenih. Aktualna uprava i Nadzorni odbor kao konačno rješenje predložili su prestanak postojanja trgovačkog društva kroz institut "razdvajanja s preuzimanjem", o čemu su prethodno ishodili pozitivno mišljenje Katedre za trgovačko pravo i pravo društava Pravnog fakulteta u Zagrebu, RRIF konzaltinga i poreznog savjetnika, prenio nam je direktor VSI- Vodovoda Butoniga Darko Jakac, koji ovu funkciju obnaša od srpnja ove godine.

Jakac: Konačan prestanak

- S obzirom na višegodišnje pasivno stanje VSI-a, odluke Skupštine donesene na prošlotjednoj sjednici predstavljaju veliki napredak prema konačnom rješenju statusa Butonige. Ukoliko jedinice lokalne samouprave u predloženom roku donesu odluke o prijenosu poslovnih udjela na Istarski vodovod i Vodovod Pula, već je u drugoj polovici 2017. godine izvjesna konačna podjela te prestanak postojanja VSI-a, najavio je Jakac.

Gašenje trgovačkog društva VSI-Vodovod Butoniga planira se kroz dvije faze. U prvoj je, pojašnjava Jakac, predviđeno prenošenje poslovnih udjela VSI- a s 33 jedinice lokalne samouprave na Istarski vodovod, odnosno Vodovod Pula prema teritorijalnom principu.

- Nakon što gradovi i općine prenesu poslovne udjele, Istarski vodovod i Vodovod Pula postati će jedini članovi, odnosno vlasnici Vodovoda Butoniga. Za prijenos poslovnih udjela s općina i gradova na dva vodovoda potrebno je donijeti odluke na gradskim i općinskim vijećima, a uputa je svim osnivačima da to učine u roku od 90 dana od dana donošenja odluke na Skupštini, dakle najkasnije do 20. ožujka iduće godine, ističe Jakac. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter