Gasi se TESU, 80 radnika ostaje bez posla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Anton Perkovic, predsjednik radnickog vijeca tvrtke Uljanik TESU strojevi za zavarivanje (SZZ), potvrdio nam je da je u srijedu ujutro održan sastanak radnickog vijeca na kojem je direktor društva Lenko Mendica najavio gašenje firme.

Tu smo informaciju u srijedu dobili od jednog radnika SZZ-a koji je rekao da je Mendica porucio da ce 13. rujna isplatiti trecinu place, a nakon 3. listopada neka se radnici snadu jer idu na cekanje.

Perkovic nam je potvrdio i te navode te pojasnio da je, obrazlažuci tu drasticnu odluku, Mendica rekao da je tome razlog otkazivanje narudžbi.

Naš sugovornik, jedan od radnika koji je želio ostati anoniman, istice da se prije mjesec i pol dana na Skupštini udjelnicara direktor hvalio ostvarenom dobiti od 1,45 milijuna kuna.



- No, vecina udjelnicara nije prihvatila prijedlog manjine da se isplati 145 tisuca kuna dividende, a direktor je porucio da nema tog novca jer ga je potrošio u kupnju materijala. Još donedavno izvozili smo od jedan do tri kontejnera agregata i strojeva za zavarivanje u Singapur.

Nakon toga smo otišli na kolektivni godišnji odmor i tek što smo se uhodali obaviješteni smo o gašenju firme s 80-ak radnika. Direktor je, culi smo u firmi, porucio predsjedniku radnickog vijeca da su narudžbe stornirane, da se stopira poslovanje, da se fabrika zatvara, a da ce se radnicima obratiti tek u petak.

Sve više nam se cini da ce to biti posljednji radni dan TESU-a SZZ-a, zakljucio je naš sugovornik koji veli da tvrtka nema imovine, vec tek par strojeva, prijevozna sredstva i sitni inventar.

Sindikalisti smatraju da ce Uljanik TESU SZZ opstati

- Smatram da su pregrube procjene nekih radnika. Prema informacijama koje sam dobio, nije istina da se zatvara Uljanik TESU SZZ. Tvrtka ima problema s plasmanom svojih proizvoda, komentirao je stanje u toj tvrtki Rajko Kutlaca, povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera.

- Prema informacijama koje sam dobio od direktora Mendice, TESU SZZ se nece ugasiti. Radnici ce ici na prisilni godišnji odmor, a tko je godišnji iskoristio, bit ce na slobodnim danima. Direktor ocekuje da ce se situacija stabilizirati za dva do tri tjedna, rekao nam je ?ino Šverko, povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (P. GREGOROVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter