Gasi se posljednji pogon za gradski plin u Hrvatskoj


U ponedjeljak će, u 12 sati, ispred pogona za proizvodnju gradskog plina Plinare gradonačelnik Boris Miletić i direktor Plinare Dean Kocijančić trajno zagasiti proizvodnju gradskog plina u Puli koji je bio u funkciji 125 godina.

Pulski pogon za proizvodnju gradskog plina posljednji je u Hrvatskoj i njegovim gašenjem u potpunosti će se zaustaviti proizvodnja gradskog plina u zemlji. Nakon gašenja proizvodnje slijedi pražnjenje i sagorijevanje gradskog plina iz mreže.

- Nakon gašenja proizvodnje još dva tjedna će trajati pripreme za inertiziranje sustava, spaljivanje starog plina i punjenja sustava dušikom koji ne gori i nije otrovan.

Negdje 7. lipnja iz Uljanik tehničkih plinova stići će nam cisterna s dušikom, dan kasnije započet će pražnjenje starog plina iz vodova. Prvo glavni vod od "nove" do Stare Plinare preko Vodovoda, a potom i niskotlačna mreža.

Na lokacijama Koparska, MUP, Olge Ban, na Vidikovcu pored školskog praktikuma, te Staroj Plinari, putem svojevrsnih baklji spaljivat će se preostali gradski plin, kaže direktor Plinare Dean Kocijančić, koji ističe da će se Stara Plinara odvojit od sustava, a kako je zaštićeni spomenik arhitekture djelomično će se tek demontirati da ne bi došlo do unutrašnjeg urušavanja. (G.ROJNIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 

 


Podijeli: Facebook Twiter