Gasi se kazališni kamp u Pazinu

Je li zajednički pozdrav sudionika Ljetnog kazališnog kampa 2012. bio i posljednji? (Arhiva)
Je li zajednički pozdrav sudionika Ljetnog kazališnog kampa 2012. bio i posljednji? (Arhiva)

Ovog ljeta neće biti tradicionalnog Ljetnog kazališnog kampa za djecu i mlade, što ga već puno desetljeće u Pazinu organizira zagrebački Dramski studio Tirena.

- Stigli smo do točke zamiranja uslijed nedostatka sredstava i podrške, za koje smatramo da ih je naš kamp svojom kvalitetom i rezultatima zavrijedio, kaže dugogodišnja voditeljica Ines Škuflić Horvat.

Žalostan je ovo ishod jedne kulturne tradicije, začete 2003. kada su u Pazinu održani Europski dječji dramski susreti EDERED s više od 200 sudionika iz 18 europskih zemalja. Dobar duh tog masovnog događaja i podatnost pazinskih lokacija za kazališne radionice i predstave potakli su Škuflić Horvat i ekipu iz Tirene da već dogodine organiziraju prvi Ljetni kazališni kamp u Pazinu, koji je od tada kroz devet ljeta okupljao mlade glumce i voditelje iz cijele Hrvatske. Koncept je bio vrlo jednostavan: za sudionike su bile organizirane tematske radionice, a javnim bi izvedbama Pazincima i gostima pokazali što su naučili. K tome su održavane kazališne predstave, među kojima je bilo i vrlo ekskluzivnih naslova.

Budžet Kampa svake godine iznosi oko 250.000 kuna, od čega se veći dio pokriva kotizacijama sudionika, a 50-ak tisuća bi trebalo pokriti iz dotacija. Ali iz proračunskih izvora, kaže Škuflić Horvat, nikada se nije uspjelo dobiti više od 15-ak tisuća kuna. Zato se štedjelo na organizaciji i troškovima. Prošle je godine Istarska županija dodijelila Ljetnom kazališnom kampu u Pazinu 5.000 kuna, a ove godine ni Županija ni Ministarstvo kulture nisu odobrili ništa. Grad Pazin je lani i ove godine odobrio po 6.400 kuna.

- Grad, nažalost, nije mogao izdvojiti više, informira nas stručna suradnica za kulturu u gradskoj upravi, Emina Svilar. Pokušalo se, prenosi Svilar, s gradskim udrugama sastaviti zahtjev za natječaj Zaklade za razvoj civilnog društva, ali nije bilo vremena da se kvalitetno sastavi projekt i u roku pošalje. Grad je tako ostao jedini izvjesni financijer Kampa, no s iznosom nedostatnim da se kompenzira gubitak drugih izvora.

- Ako smo mi dio nečije kulturne strategije, ako Pazin i Istarska županija kažu da im trebamo, onda je za opstanak programa nužna njihova sustavna podrška. Ali, ako nas Pazin ne treba, morat ćemo potražiti nekoga tko nas hoće, zaključuje Škuflić Horvat. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter