Gasi se AUDIO, a osniva CERP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon dvije godine Agencija za upravljanje s državnom imovinom (AUDIO) prestat će s radom. Njezin će posao kad je u pitanju upravljanje i raspolaganje državnom imovinom, preuzeti Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

AUDIO bi se trebao preustrojiti u Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP). To se predlaže novim zakonom o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom koji je od jučer u javnoj raspravi koja će kad je u pitanju internetska komunikacija trajati do 10. srpnja.

Još je to jedan pokušaj da država na jednom mjestu uredi upravljanje svojim dionicama, nekretninama, šumama, vodama, patentima, plovilima, vozilima, pa čak i ribljim fondom i divljači, jer sve se to između ostaloga navodi kao imovina na koju se odnosi novi zakon.

Rezanje ovlasti AUDIO-u je zapravo još jedan korak u odumiranju nekada moćnog Hrvatskog fonda za privatizaciju. Uz to novi zakon vraća u igru i Povjerenstvo za imovinu u kojem će uz potpredsjednika Vlade za gospodarstvo biti još pet ministara.

To će povjerenstvo primjerice odlučivati o raspolaganju, pa i prodaji nekretnina u vlasništvu države čija je vrijednost između milijun i sto milijuna kuna.

Za nekretnine ispod milijun kuna odluke će donositi DUUDI, a iznad sto milijuna kuna Vlada. Novost je i to da će država uz sve dosadašnje načine prodaje dionica – javna ponuda, javna dražba ili javni natječaj – dionicama trgovati i na burzi te da će za to angažirati investicijsko društvo.

U zakonu se napominje kako je javnost u upravljanju imovinom jedna od najvažnijih poluga, pa tako ostaje obveza objave Registra državne imovine na internetu  do 1. siječnja 2014. godine. DUUDI će i prikupljati informacije za taj registar, a popis koji je dosad napravio AUDIO ima više od 327 tisuća stavki.

Pooštravaju se uvjeti za dodjelu državnih nekretnina lokalnim vlastima i ustanovama bez naknade. Tako će lokalne vlasti državnu nekretninu moći dobiti isključivo za javne potrebe, primjerice socijalne funkcije, a ako se pozovu na gospodarske interese morat će priložiti dokaze da u svom vlasništvu nemaju nekretninu koja bi im za to mogla poslužiti. 

Uz to morat će priložiti dokaz o osiguranim financijskim sredstvima te suglasnosti svih nadležnih tijela. (J. MARIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter