Gasi li Podravka Mirnu, a proizvodnju seli iz Rovinja u Koprivnicu?

 Mirna u Rovinju (Arhiva)
Mirna u Rovinju (Arhiva)

Bivši djelatnik Mirne d.d. iz Rovinja osobno nas je upozorio da je čelništvo Podravke naložilo šefovima u Mirni da pripreme zatvaranje pogona u Rovinju, jer će u Koprivnici, gdje je sjedište Podravke, preseliti preradu i pakiranje ribe. Naš sugovornik kaže da će time biti prekinuta tradicija Mirne u Rovinju stara 139 godina, a ono što smatra najgorim od svega je otkaz za 100-tinjak radnika Mirne u Rovinju.
 
Točnost te informacije provjerili smo u Podravci (većinskom vlasniku Mirne), Gradu Rovinju i od predstavnika radnika u Mirni. No, nitko od naših sugovornika nije nam potvrdio da Podravka seli proizvodnju u Koprivnicu. Kada smo to priopćili našem sugovorniku, koji zbog zaštite svojih izvora u Mirni nije htio da objavimo njegove podatke, rekao nam je da naši upiti ipak nisu prošli nezapaženo. Dodao je kako je doznao da su šefovi Podravke u Koprivnici i Rovinju raspravljali kako to provesti nakon izvršenog usmenog pritiska gradonačelnika Rovinja i saborskog zastupnika Giovannija Sponze na njih.
 
Radi se punim kapacitetom
 
Prvog čovjeka Grada Rovinja pismeno smo upitali zašto Podravka nije prihvatila njegovu ponudu da izmjesti Mirnu u rovinjsku poslovnu zonu, već su je odlučili ugasiti, a proizvodnju preseliti u Koprivnicu. Tražili smo da objasni što je učinio da to spriječi i što je ponudio Podravci za zadrži Mirnu u Rovinju. Na ta postavljena pitanja odgovorila nam je Maria Črnac Rocco, pročelnica ureda u Gradu Rovinju.
 
- Na temelju kontakata i razgovora s predstavnicima tvornice Mirna o temi koju ste izložili u vašim pitanjima, dobili smo povratnu informaciju da informacija o preseljenju proizvodnje ribe i ribljih konzervi u Koprivnicu nije točna, ukratko nam je napisala Črnac Rocco.
 
Sličan odgovor dobili smo od Šime Oreškovića, predsjednika sindikat PPDIV-a. Veli da nema nikakvih saznanja da će se ugasiti proizvodnja u Mirni i da će se ista preseliti u Koprivnicu.
 
- To naprosto nije točno! Istina je da se očekuje doprema nove proizvodne linije za koju nije definirano gdje će se instalirati jer se vrše ispitivanja, a očekujemo i očitovanje Nadzornog odbora.
 
Trenutno se radi sa punim kapacitetom i imaju sve potrebne dozvole za rad do 2018. godine, a do tada ćemo vidjeti kakve će se Odluke donositi, a djelovati ćemo u 
tom pravcu da zaštitimo interese radnika Mirne. Dakle, podržavamo njihov daljnji rad u novoj tvornici u Rovinju i sigurno ćemo se znati izboriti za takav cilj, uostalom sindikat PPDIV-a je bio na čelu borbe da Mirna ne završi u stečaju u čemu smo i uspjeli, naglasio je Orešković te zaključio da je 90 posto radnika Mirne učlanjeno u sindikat PPDIV.
 
Nije donesena poslovna odluka
 
Na brojna pitanja o mogućnosti preseljenja tvornice Mirna iz Rovinja u Koprivnicu, od Podravke smo dobili vrlo opširan odgovor. Iz njihovog ureda za Korporativne komunikacije naglasili su ulogu u spašavanju Mirne nakon što su je preuzeli. Što se tiče naših konkretnih pitanja naveli su da Podravka nije donijela poslovnu odluku o prekidu proizvodnje u Mirni, kao ni odluku o prodaji nekretnina Mirne.
 
- Poslovne odluke koje Podravka donosi uzimaju u obzir dugoročni razvoj pojedine kategorije uz analizu opstojnosti i konkurentnosti te kategorije kao i optimalno korištenje postojećih materijalnih i kadrovskih resursa, naveli su iz Podravke. (P. GREGOROVIĆ)
 
 
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter