Gašenje Inspektorata: Što s 50 tisuća predmeta?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gašenje Državnog inspektorata kao zasebnog tijela od 1. siječnja iduće godine, i prebacivanje njegovih inspektora u nekoliko ministarstava, moglo bi na duže vrijeme zaustaviti provođenje nadzora na tržištu rada, u trgovinama, turizmu i ostalom čime se inspektorat sada bavi. Inspektori trenutačno rade na oko 50.000 predmeta čije će rješavanje, kao i žalbeni postupci, zbog gašenja inspektorata sigurno biti prolongirani - može se čuti od upućenih unutar inspektorata u kojem se već, kako doznajemo, događaju sastanci na kojima si pojedina ministarstva biraju ljude koje će iz inspektorata preuzeti.

Na pitanje tko će biti pravni sljednik inspektorata od početka iduće godine, odnosno kome će ići žalbe na rješenja inspektorata, u Vladi za sada nemaju odgovor. Razmatraju, kažu, nekoliko modela, o kojima javno još ne žele govoriti, ne odgovarajući ni na pitanje hoće li zbog promjene propisa doći u pitanje 50.000 predmeta na kojima inspektorat radi. Prema prijašnjim pojašnjenjima iz Vlade, postojeći sustav je neučinkovit, što će se promijeniti dolaskom inspektora pod okrilje ministarstava, odnosno većim ovlastima koje će inspektori dobiti. Kako se može čuti od zaposlenih u inspektoratu, veće su ovlasti davno obećane i njima, no i s ovakvima kakve jesu, oni su, kažu, vrlo učinkoviti.

Da bi inspektori unutar ministarstava postali učinkovitiji, mora se mijenjati osnovne propise svih ministarstava u koje će biti premješteni, budući da Zakon o Državnom inspektoratu prestaje važiti. To traži vremena, jer će svako od ministarstava - rada, gospodarstva, financija i tako redom, morati donijeti zatim i nove uredbe, kao i nove pravilnike o radnim mjestima. Sve bi to moglo potrajati, kažu upućeni, i do pet mjeseci, tijekom kojih inspektori neće moći normalno obavljati nadzore. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter