Gase se talijanski odašiljači koji ometaju prijem programa HRT-a

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Talijanske su vlasti započele s gašenjem odašiljača koji su uzrokovali smetnje u prijemu televizijskih i radijskih signala na hrvatskoj obali Jadrana, izvijestila je Međunarodna telekomunikacijska unija (International Telecommunication Union – ITU) sa sjedištem u Genevi, priopćeno je u četvrtak s Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Kako se ističe u priopćenju, talijansko Ministarstvo gospodarskoga razvitka izvijestilo je Međunarodnu telekomunikacijsku uniju da prestaje emitiranje na ukupno 61 frekvenciji, među kojima su bile i one koji su ometale prijam programa Hrvatske radiotelevizije (HRT) i drugih hrvatskih radijskih i televizijskih programa.

Prema prvim podacima, u Istri su smetnje u prijemu televizijskoga signala gotovo u cijelosti uklonjene, ističu s HRT-a, dok su smetnje u prijemu radijskoga signala još djelomično prisutne. Očekuje se kako bi spomenute mjere trebale u cijelosti ukloniti ili barem znatno smanjiti smetnje u prijemu HRT-ovih i drugih hrvatskih programa te bi uskoro trebala biti provedena mjerenja kojima bi se to i provjerilo.

Kako podsjećaju s HRT-a, talijanska je regulatorna agencija za elektroničke komunikacije još 2014. izmijenila nacionalni plan digitalne televizije koji se odnosi na područne i mjesne televizijske nakladnike. Temeljem izmjena toga plana iz pojedinih je talijanskih jadranskih područja predviđeno izbacivanje televizijskih kanala talijanskih nakladnika koji su uzrokovali smetnje na hrvatskoj obali Jadrana, ali je postupak provedbe toga plana kasnio.

Sporni su televizijski kanali u skladu s prethodno potpisanim međunarodnim sporazumima dodijeljeni Hrvatskoj, no talijanske su televizije na njima emitirale još od kraja 2010. zbog čega su gledatelji Hrvatske radiotelevizije i drugih televizija u Republici Hrvatskoj imali problem sa smetnjama u prijemu programa. Smetnjama iz Italije najviše su bili pogođeni gledatelji u Istri i Dalmaciji pa se najnovijim mjerama oslobađaju televizijski kanali upravo u tim hrvatskim jadranskim područjima.

Na rješavanju problema nekoliko su godina radile različite hrvatske institucije i to Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP), Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture (MPPI) te Agencija za elektroničke medije (AEM).

"Hrvatska radiotelevizija tijekom prošlih je nekoliko godina višestruko upozoravala na problem ometanja prijma radijskih i televizijskih programa te poticala na njegovo rješavanje, iscrpno o njemu izvješćivala te korisnicima nastojala pomoći na različite načine. Među ostalim, pripremljen je i priručnik za otklanjanje smetnja koji je objavljen 2011.", zaključuje se u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter