Gase se gradski dimnjačari - traže se koncesionari

Dimnjaci se manje koriste zbog prelaska na alternativne načine grijanja (Arhiva)
Dimnjaci se manje koriste zbog prelaska na alternativne načine grijanja (Arhiva)

Na ono na što se upozoravalo prilikom plinofikacije koja je mnogim Puljanima uskratila značajnije korištenje prirodnog plina zbog nedovoljno širokih, ili, službeno, neispravnih dimnjaka (dimovoda), sada se ostvaruje. I dok je Plinara manji broj korisnika nadoknadila novima u obiteljskim kućama i u velikim gospodarskim potrošačima, pulski dimnjačari ostali su bez posla, a kako je riječ o djelatnosti u gradskom trgovačkog društvu Pula Herculanea, Grad Pula se rješava "gubitaša".

Održavanje nekorištenih dimnjaka

Zbog toga što mnogim zgradama nije dana suglasnost za korištenje dimnjaka, što je bio preduvjet za uvođenje novog energenta, prirodnog plina, mnogi suvlasnici zgrada odlučili su im odgovoriti otkazivanjem održavanja dimovoda koje više uopće ne koriste. Primjerice, nedavno su dimnjačari željeli iz pričuve zgrade na Verudi uobičajeno naplatiti uslugu "godišnjeg održavanja" dimovoda, iako su mu prilikom plinofikacije zabranili upotrebu bez obzira što su ti stanari više od četiri desetljeća koristili gradski plin za bojlere i peći. To je uzbunilo 12 suvlasnika zgrade koji su stoga potpisali da ne žele nepotrebnu uslugu. I samim time uskratili dimnjačarima dugogodišnji redovan prihod. S obzirom da se ovakvi slučajevi bilježe diljem Pule, jasno je da se smanjio prihod dimnjačarskoj službi.

Kako nadležni nisu reagirali kada je bilo vrijeme, sada Grad Pula "spašava" djelatnost koja je trenutno pod Herculaneom. Naime, u prijedlog Odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova, svojevrsnoj odluci o davanju koncesije za dimnjačarske usluge, koja se trebala sinoć naći na dnevnom redu Gradskog vijeća, navodi se da procijenjena vrijednost koncesije iznosi 1,75 milijuna kuna (s PDV-om), a koncesija će se izdati na deset godina.

Iako je Zakonom o komunalnom gospodarstvu određeno da se ova djelatnost može obavljati ili putem trgovačkog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave ili putem koncesije, gradski prijedlog se opravdava da su se gotovo sve jedinice lokalne samouprave opredijelile za koncesije.

"Niske cijene ove usluge (također u nadležnosti jedinice lokalne samouprave), kojima se ne mogu pokriti stvarni troškovi ove djelatnosti, uz sve manji broj korisnika ove usluge (prelaska na čišće izvore grijanja), prisilili su dimnjačare da sredstva za pokriće svojih gubitaka potraže u obavljanju građevinskih djelatnosti na sanaciji dimovoda", stoji u obrazloženju ove odluke.

Nije usvojen Zakon o dimnjačarstvu

U daljnjem obrazloženju stoji da Herculanea u obavljanju dimnjačarskih usluga ima probleme nepostojanje propisa zbog kojih se često dolazi u sukob s korisnicima, s medijima, s kućnim upraviteljima i MUP-om; potom, da cijene usluga ne pokrivaju troškove te da se kontinuirano smanjuje obim posla. Dosadašnji gubici Dimnjačara pokrivali su se iz djelatnosti odlaganja komunalnog otpada, a kako se uskoro otvara novo odlagalište i ta će sredstva izostati. Stoga Grad traži rješavanje dimnjačarske djelatnosti putem koncesionara, na kojeg bi pao teret poslovanja.

Pa ipak direktor Hereculanee Igor Stari kaže da rad dimnjačarske službe i njeni prihodi nisu ovisni o plinofikaciji jer da je tome tako onda danas ne bi u Republici Hrvatskoj u svim gradovima ova služba bila u koncesiji iako je u većini gradova plinofikacija davno zgotovljena.

- Dimnjačarska služba od kada postoji u okviru Pula Herculanee posluje s negativnim rezultatom zbog nedonošenja Zakona o dimnjačarstvu koji bi jasno definirao ovlasti i odgovornosti u radu ove djelatnosti. Drugi razlog je konstantno smanjenje korištenja dimovoda zbog prelaska na alternativne načine grijanja, a svakako treba istaknuti i nepovoljnu ekonomsku situaciju. Dodajmo tome da je vrlo teško pronaći odgovarajući kadar za obavljanje te djelatnosti. Iako je Pula Herculanea školovala dio svojih ljudi, danas je na tržištu izrazito teško pronaći dimnjačara majstora, posebice kad specijalizirana trgovačka društva imaju široku mrežu gradova u kojima pokrivaju tu djelatnost, ističe direktor Stari.

Svi gradovi dali su dimnjačarstvo u koncesiju

Davanjem ove službe u koncesiju, pojašnjava direktor Pula Herculanee Igor Stari, omogućit će se postizanje tržišnih cijena koje danas postoje u Republici Hrvatskoj. Nadalje, odluka o radu dimnjačarske službe usklađuje se s tehničkim normativima kao i u drugim gradovima u Hrvatskoj.

- Koncesionari svoj interes pronalaze u širokoj paleti usluga koje nude glede usluga dimnjačarstva i za koje je danas potrebno imati odgovarajuću spremu i zanimanje. Također ono što dodatno povećava prihode ove službe su sanacije dimovoda koje Pula Herculanea nije u mogućnosti pružiti. Iz navedene analize stanja ove službe jasno je zašto danas nijedan grad u državi više nema dimnjačarsku službu unutar javnog sektora već je ona dana u koncesiju, zaključio je direktor Stari. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter