Gas i kocnica u jednoj papucici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanski inovator Masuyuki Naruse osmislio je rješenje koje bi trebalo pojednostaviti nacin na koji upravljamo i zaustavljamo automobile - papucicu koja objedinjuje funkcije gasa i kocnice.

Možda zvuci cudno, medutim u prometu se nerijetko dogadaju situacije u kojima vozaci, u trenutku panike, umjesto kocnice greškom nagaze na pedalu gasa.

Prst krivice, osim na nesmotrenost vozaca, mogao bi se usmjeriti i na proizvodace sklone eksperimentiranju s ergonomijom, no Masuyuki Naruse smatra kako ima rješenje za nezgodan problem.

Objedinjavanjem funkcija kocnice i gasa na jednoj papucici Naruse smatra kako bi se ovakvi incidenti u potpunosti eliminirali. Prema njegovom rješenju – vozac bi gas dodavao rotiranjem stopala udesno, dok bi se kocenje vršilo tradicionalnom metodom zakucavanja papucice u tapecirung.

Postupnim uvodenjem elektronskih kontrola drive-by-wire, kao i uvodenjem elektricnih automobila koji se ionako koriste automatskim mjenjacima pojednostavljivanje upravljackih kontrola zasigurno ce postati imperativ u autoindustriji.

Hoce li to znaciti i uvodenje Naruseovog rješenja – ostaje za vidjeti.


Podijeli: Facebook Twiter